Дори и дясноцентристката политическа група да настоява за нови правила,

...
Дори и дясноцентристката политическа група да настоява за нови правила,
Коментари Харесай

Политико: Резолюцията за България подкопава позицията на ЕНП за върховенството на закона

Дори и дясноцентристката политическа група да упорства за нови правила, които да спрат еврофондовете да отиват към държавни управления, които не се придържат към европейските полезности, корупционната рецесия в България изправя партията пред обвинявания за използване на двойни стандарти, когато става въпрос за политическите й съдружници, написа уеб сайтът „ Политико”.
Очаква се през днешния ден в Европейския парламент множеството десноцентристки депутати от ЕНП да гласоподават против резолюция, в която се показва угриженост за еврофондовете, които подхранват високото равнище на корупция в балканската страна, която е сцена на тримесечни антиправителствени митинги. Непосредственият приоритет на парламентаристите от ЕНП е да защитят българския министър председател Бойко Борисов от това, което дефинират като като политически стимулирана офанзива.
Времето за гласуването на резолюцията за България, обаче, е сложен тест за най-голямата политическа група в Народното събрание. Това значи, че ЕНП би трябвало да отбрани потреблението на парите от Европейски Съюз в България, като в същото време се пробва да се показа като главен последовател на нов метод, който да обвърже заплащането на средства от Европейски Съюз с върховенството на закона.
От юли България е затънала в комплицирана политическа обстановка, разкриваща степента на въздействие на мафиотски босове, които дейно ръководят паралелна страна посредством въздействието си върху медиите, правосъдната система и службите за сигурност. Президентът на България Румен Радев, други опозиционни водачи и протестиращите, изпълнили улиците на страната, упрекват Борисов, че е разрешил властта да бъде завладяна от мафията.

В спор за корупцията в България тази седмица водачът на ЕНП Манфред Вебер призна, че „ не всичко е идеално “ в 7-милионната страна, само че с заключи, че София при Борисов е „ всъщност на прав път “.
Депутатите от групите на социалистите, либералите и зелените, които ще поддържат резолюцията, упрекнаха ЕНП в двуличие, защото отдава приоритет на верността на Борисов пред върховенството на закона
Катарина Барли – някогашен немски министър на правораздаването, а в този момент заместник-председател на Европейския парламент от групата на социалистите и демократите, съобщи, че ЕНП постоянно е бързала да призове за оставки поради корупцията, само че единствено когато става въпрос за държавно управление отвън нейната група. Тя прикани ЕНП да не повтаря обстановката с бездействието си поради корупцията в Унгария. „ Не правете същата неточност в България “, сподели тя.
Амбивалентният метод на ЕНП към унгарския министър-председател Виктор Орбан и неговата партия Фидес опорочи имиджа на партията през последните години. ЕНП прекрати участието на Фидес през март 2019 година поради опасения по отношение на върховенството на закона и антибрюкселската изразителност, само че не съумя да реализира единодушие дали да одобри Фидес назад или да я изключи изцяло, защото доста членове на Екологичен потенциал отхвърлиха да изгонят Орбан. Депутатите от Фидес не престават да вземат участие в работата на групата на ЕНП в Европарламента.
Рамона Стругариу – румънски народен представител от групата на либералите, също разкритикува „ могъщите “ европейски политици, че поддържат „ деликатно изплетените мрежи “ в България, които злоупотребяват с еврофондовете.
„ Знаете ли кого подкрепяте? “, попита тя. Въпреки че не загатва Ангела Меркел непосредствено, се знае, че канцлерът на Германия е най-силният съдружник на Борисов в ЕНП през последните 10 години.



Всичко за парите
Ако социалистите, либералите и зелените одобряват българската резолюция в четвъртък, тя няма да има незабавна обвързваща мощ. Това обаче ще има по-сериозна политическа тежест, защото институциите на Европейски Съюз не престават полемиките си по отношение на механизма за обвързване на заплащанията в Европейски Съюз с върховенството на закона.
Злоупотребата с европейски фондове е основен фактор за стимулиране на корупцията в България, а последните случаи се отнасят до висши чиновници, употребяващи еврофондове за градеж на частни вили и даването на аграрни фондове на несъществуващи предприятия.
Друго нашумял случай, който се проверява, се отнася за изказвания, че висши правосъдни чиновници се пробват да лишават асансьорна компания със закани за принуждение от притежателите, с цел да получат достъп до средства от Европейски Съюз.



Христо Иванов - някогашен министър на правораздаването и съпредседател на антикорупционната партия „ Демократична България ", дефинира еврофондовете като „ лека дрога ", която поддържа българската мафия жива.
Клеър Дейли - ирландски народен представител от крайната левица, съобщи, че българите имат потребност Европейски Съюз да предприеме дейности, с цел да „ спрат да хранят вампирите ", като наливат средства в корупционни схеми.
Даниел Фройнд - немски народен представител от партията на Зелените, означи, че има консенсус измежду българите по въпроса, че най-хубавият метод за битка с корупцията на най-високо равнище е съкращаването на еврофондовете. „ Парите не хранят гладни деца. Ако спрете парите, в действителност отнемате хайвера на корумпираните олигарси ", сподели той.
Вебер заобикаля да загатва злоупотреби с еврофондове в България и вместо това похвали Борисов, че „ управлява проевропейско държавно управление " и поддържа въвеждането на еврото. Въпреки нападенията против публицисти и самостоятелната правосъдна система, Вебер твърди, че България има добре функционираща народна власт и свободни медии.
Опитвайки се по сходен метод да поддържа властта на Борисов, българският евродепутат от премиерската партия Андрей Ковачев се оплака, че дебатът за върховенството на закона се политизира от българските „ прокремълски " социалисти.
(Българските социалисти в действителност имат мощни връзки с Москва, само че Борисов също поддържа сърдечни връзки с Русия, тъкмо както крайнодесните си съдружни сътрудници.).

Ограничен отляво
Основният мотив от ЕНП е, че всяка смяна в България би трябвало да настъпи в резултат на изборите напролет на 2021 година, а не от протестни придвижвания.
За доста от протестиращите този мотив няма смисъл. Те настояват, че това е опрощение за неналичието на дейности във връзка с европейските фондове, които са основали надълбоко вкоренени паралелни властови мрежи в институции като правосъдната власт, които в този момент са по-мощни от демократично определените политици.
Съществуват и дългогодишни опасения по отношение на недобросъвестните практики по време на избори в България и средствата, от които партиите могат да се възползват. Основните партии се стремят да ухажват огромни групи от гласоподаватели, подкупвайки ги по време на избори, изключително по-бедните общности като мюсюлмани и роми.



Радан Кънев - български народен представител от ЕНП от Демократична България (не от партията ГЕРБ на Борисов), съобщи, че опасенията от отклонението вляво в Европа са в основата на лоялността на ЕНП към Борисов.
„ В ЕНП имат възприятието, че лявоцентристките партии биха могли да завладяват нашите замъци една по една... Бойко е идващият ", сподели той.
Кънев сподели, че безрезултатно се е опитал да промени обичайното мислене за България вътре в групата.
Едно от главните провокации пред него е да опише по какъв начин рецесията с върховенството на закона в България се разграничава от тази, основана от по-централизираната политическа конструкция на Орбан в Унгария.
„ Не чаках да застанат намерено против държавното управление, само че най-сетне би трябвало да схванат, че в България не става въпрос за надзор на държавното управление върху правосъдната система или медиите, а за надзор на мафията ".
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР