Доминираните от кюрдите Сирийски демократични сили (СДС) обвиниха Турция, че

...
Доминираните от кюрдите Сирийски демократични сили (СДС) обвиниха Турция, че
Коментари Харесай

Сирийските кюрди обвиниха Турция в нарушения, според Русия мирният план се изпълнява

Доминираните от кюрдите Сирийски демократични сили ( СДС) упрекнаха Турция, че макар примирието е подхванала огромна сухопътна атака , ориентирана против три села в Североизточна Сирия, само че Русия увери , че мирният проект, направен по-рано тази седмица, се извършва , оповестява " Ройтерс ".

Съгласно мирният проект, контрактуван сред президентите на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин, сирийските кюрдски сили би трябвало да се изтеглят на повече от 30 км от турската граница, цел, която съгласно представител на Съюз на демократичните сили към този момент е реализирана.

Русия разгласи, че е изпратила още военни служители на реда и тежка техника, с цел да помогне за използването на съглашението, което към този момент накара американският президент Доналд Тръмп да анулира глобите против Турция и беше мотив за значителни похвали за Ердоган в турските медии.

Анкара преглежда " Отрядите за национална отбрана " на сирийските кюрди, главният съставен елемент в Съюз на демократичните сили, като терористи, свързани с бунтовниците от ПКК в Югоизточна Турция. Тя стартира трансгранична атака против тях на 9 октомври, откакто Тръмп подреди на американските сили да изоставен Североизточна Сирия.

Споразумението, контрактувано с Путин, което надгражда и уголемява предходно помирение, контрактувано с посредничеството на Съединени американски щати, оказа помощ за преустановяване на сраженията.

Ала Съюз на демократичните сили показаха в изказване, че турски сили са нападнали три села " отвън зоната на процеса на прекъсване на огъня ", принуждавайки хиляди цивилни да бягат.

" Въпреки ангажираността на нашите сили към решението за прекъсване на огъня и изтеглянето на нашите сили от цялата зона на помирение, турската страна и обвързваните с нея терористични фракции към момента нарушават процеса на помирение ", акцентират от Съюз на демократичните сили.

" Нашите сили към момента се борят ", допълват от Съюз на демократичните сили, призовавайки Съединени американски щати да се намесят, с цел да спрат обновените боеве.

Министерството на защитата на Турция не разяснява директно изказването на Съюз на демократичните сили, само че съобщи, че петима турски военни са били ранени при нахлуване на " Отрядите за национална отбрана " към пограничния сирийския град Рас ал Айн, който се намира покрай гореспоменатите три села.

Турция съобщи по-рано, че си резервира правото на самоотбрана против всевъзможни екстремисти, които остават в региона макар примирието, заричане, повторено от Ердоган през днешния ден.

" Ако тези терористи не се изтеглят и продължат с провокациите си, ще изпълним проектите си за (нова) атака там ", акцентира той в тирада пред локални админи.

Русия, която е непосредствен съдружник на сирийския президент Башар Асад, и която се очерта като основен геополитически състезател в Сирия, стартира разполагането на военни служители на реда покрай турската граница като част от съглашението, контрактувано във вторник в съветския черноморски курорт Сочи сред Путин и Ердоган.

" Отбелязваме със удовлетворение, че постигнатите в Сочи съглашения се извършват ", посочи съветският заместник-министър на външните работи Сергей Вершинин, като добави: " Всичко се извършва. "

Руските медии, цитирайки представител на Съюз на демократичните сили, показват, че кюрдките бойци към този момент са се изтеглили на 32 км от турско-сирийската граница. Допълва се, че кюрдите са подготвени да обсъдят присъединение към сирийската войска, откакто рецесията в Сирия бъде уредена политически.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР