Домашното порче, известно като фретка, през последните няколко години е

...
Домашното порче, известно като фретка, през последните няколко години е
Коментари Харесай

Порче

Домашното порче, известно като фретка, през последните няколко години е едно от най-популярните домашни животни. То е желано от хора, които желаят да бъдат разнообразни от множеството стопани на домашни любимци, защото съвсем всеки има куче или котка. Стопаните на фретки постоянно съумяват да привлекат вниманието на всички, когато разхождат любимеца си на открито с нагръдник и мотив.

Произход на порчето

Домашното порче - фретка, е горско зверче, което живее на територията на Европа. Векове наред порчето е било употребявано за направа на кожи. Постепенно е почнало развъждането му като домакински любим и през днешния ден фретка може да се купи от зоомагазин. Фретката може прелестно да живее с други животни - котки или кучета, стига те да не го възприемат като плячка, което е много евентуално. Порчетата елементарно са се трансформирали в домашни любимци, тъй като обичат да спят в скута на стопанина си, непрекъснато желаят да бъдат галени и гушкани. Според някои исторически източници първите порчета, които са били превърнати в домашни любимци, са живели в античен Рим.

Как наподобява порчето

Домашното порче е дълго 35 до 60 сантиметра и тежи от 350 грама до 3 кг. Женските са най-малко 35 сантиметра, мъжките са най-малко с 10 сантиметра по-дълги. Главата на порчето наподобява на конус. Очите са кръгли или бадемовидни, раздалечени са, а цветът им варира според от цвета на козината. Носът е триъгълен, ушите са дребни, заоблени и много раздалечени. Козината е мека, блестяща и копринена на досег. При някои порчета тя е гладка, при ангорските е по-дълга. Порчето може да бъде с четина в другите нюанси на кафявото, а също по този начин черно или даже бяло. Тъмните порчета имат светли линии по муцуната.

Грижи за порчето

Можете да отглеждате вашето порче във волиера - огромна клетка с височина най-малко метър и покрив, с цел да не излиза любимецът ви когато не би трябвало. Можете да отглеждате порчето, без да го затваряте, като му дадете опция да се движи из цялото ви жилище. При това състояние ще се наложи да го обезопасите, тъй като фретката може да прегризе кабел на работещ електрически апарат. Най-добре е, в случай че можете да държите денем фретката на остъклен балкон, от който тя не може да излезе. Задължително е при развъждане на порче е да има сенчесто място през лятото. Вечер можете да пускате порчето за няколко часа в жилището, а през нощта да го затваряте в клетка, с цел да спи.

 Порчета

Ако порчето спи във волиера или огромна клетка, е добре да сложите някаква кутия, която да имитира къщурка. Така порчето ще се усеща доста по-добре. Порчетата обичат да минават през тунели и лабиринти, по тази причина можете да им осигурите някакви тръби, през които да минават. Лесно можете да научите фретката да употребява котешка тоалетна, защото тези животни са много чисти. Не къпете постоянно порчето, тъй като тогава се задействат жлезите, които излъчват характерната животинска миризма на любимеца ви.

Препоръчва се къпането на порчето да става един път месечно, като се употребява бебешки шампоан или шампоан за котки. Не е добре порчето да се къпе с доста топла вода, тъй като може да получи топлинен удар. Редовно проверявайте ушите на порчето си за инфекции и подрязвайте ноктите му. Добре е понякога да водите порчето си на профилактичен обзор при ветеринар, както и за имунизации.

Обучение на порчето

Въпреки дребния си размер порчето е интелигентно животно и може да бъде научено на доста неща. Но образованието на фретката би трябвало да стартира, когато порчето е още напълно малко. Тогава се стартира с обикновени неща и би трябвало да деянията голямо самообладание към дребната животинка и никога да не я наказвате физически, в случай че тя не извърши командата ви. Все отново би трябвало да имате поради, че порчетата по природа са диви животни и изисква доста време и самообладание да ги научите да извършват вашите команди. Ако фретката прави пакости, може да я наказвате, само че доста деликатно и без демонстрация на свирепост към животното. Допустимо е да я заключвате в клетка, леко да я разтърсвате за врата, само че доста деликатно, с цел да не нараните животното. Ако фретката е направила в действителност огромна беля, можете да я напръскате с вода, тъй като това ще ѝ аргументи сериозен дискомфорт.

Хранене на порчето

Можете да храните порчето си със суха храна или с натурални артикули. Трябва да сте наясно, че порчето е див звяр и не е нужно да му давате плодове или зеленчуци. Организмът на порчето не може да ги усвои. Можете да храните порчето с риба, само че би трябвало да му давате единствено пъстърва, скумрия, риба звук или сьомга. Повечето от останалите типове риби провокират анемия у порчето. Можете да давате на порчето си сварено илипечено месо - пилешко и телешко, а също по този начин млечни артикули, като се изключи прясно мляко. Порчето ще хапва на драго сърце твърдо сварени яйца.

Ако сте решили да храните порчето си със суха храна, би трябвало да знаете, че можете да употребявате единствено два типа сухи храни - за котки и такива, които са особено предопределени за порчета. Сухите храни, предопределени за кучета, не са подобаващи за храненето на домашно порче. Не се предлага хранене на порчето с консерви за котки или кучета, тъй като те могат да провокират образуването на зъбен камък в устата на животинката. Ако храните порчето си със суха храна за котки, използвайте единствено храна от премиум клас, тя ще даде всичко належащо на вашия любим.

Ако се ориентирате към междинния или ниския клас храни за котки или за порчета, допълвайте менюто на фретката постоянно с минерали и витамини. Витамините от групата В са наложителни за положителното здраве на фретката. Препоръчва се храненето на порчета да става с храни за бременни котки или с храни за котки в бебешка възраст. Никога не смесвайте сухата храна за порчето с натурални артикули. Порчето би трябвало да се храни два пъти на ден, само че не може да му давате заран суха храна, а вечерта натурални артикули, тъй като това обърква салдото на организма му и може да провокира заболявания на отделителната система.

 Домашно порче

Заболявания на порчето

Порчетата са предразположени генетично към заболявания на кожата, а също по този начин към проблеми с панкреаса, бъбречни заболявания, както и към отичане на стомаха и преплитане на червата. Много постоянно домашното порче става жертва на пристрастеността си към гризането на разнообразни дребни предмети, които запушват червата му и в някои случаи това води до съдбовен край. Затова, в случай че порчето ви се движи из цялото ви жилище, би трябвало да махнете от пода безусловно всичко, както и да обезопасите по някакъв метод кабелите на електрическите уреди. Порчето е предразположено към грип през есента, когато постоянно се популяризира грип измежду хората. Болното порче нормално се заразява от стопанина си и е добре незабавно да бъде прегледано от ветеринар, с цел да не се получат затруднения.

Факти за порчетата

Обучените домашни порчета постоянно се употребяват в холивудски продукции. Игралната приказка Звезден прахуляк с присъединяване на Мишел Пфайфър и Робърт Де Ниро показва сцена с порчета, които се освобождават от клетката си и нападат злата магьосница. Две порчета са звезди във кино лентата от 80-те години на предишния век Повелителят на животните. Двете животинки сами се оправят с всички команди, които им се дават, защото по това време не са шлагер триизмерните резултати в кино промишлеността.

Въпреки че съществува мнение, че порчетата миришат извънредно, това не е по този начин. Силна неприятна миризма издават единствено мъжките порчета, и то в любовния интервал. Ако е кастрирано, мъжкото порче не издава неприятна миризма.

Недостатъци на порчето

Порчетата са склонни към копаене, тъй че в случай че имате саксийни цветя, вероятността да пострадат от домашния ви любим е доста огромна. Друг минус на порчетата е, че те обичат да крият предмети. Често се случва да вземат нещо, което е на пода, и да го скрият на място, където мъчно ще го намерите. Трябва да внимавате да не оставяте на налични за порчето места гумени играчки. Порчето ще ги раздра и ще глътне части гума. Това нормално води до съдбовни последици. В природата порчетата са преобладаващи същества. Затова те непрекъснато ще ревизират стопанина си и ще се пробват да преобладават над него от време на време, с цел да схванат могат ли те да командват всички членове на фамилията.

Прочетете още за държанието на порчето и с какви животни се гледат фретките.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР