Долната камара на конгреса на Аржентина неочаквано отхвърли проектобюджета за

...
Долната камара на конгреса на Аржентина неочаквано отхвърли проектобюджета за
Коментари Харесай

Конгресът на Аржентина отхвърли проектобюджета

Долната камара на конгреса на Аржентина ненадейно отхвърли проектобюджета за 2022 година, препоръчан от държавното управление - удар за президента Алберто Фернандес, който стартира втората половина на своето президентство, заяви " Блумбърг ".

След маратонско съвещание, траяло над 22 часа, 132 депутати гласоподаваха срещу законопроекта, 121 бяха за, а един се въздържа . Ново предложение ще би трябвало да бъде изпратено до конгреса, макар че държавното управление може също да удължи сегашния бюджет с президентски декрет.

Гласуването беше проваляне за министъра на стопанската система Мартин Гусман , който прекара няколко часа по-рано тази седмица в разискване на детайлности за бюджета в комисия на Конгреса. Това също по този начин прибавя неустановеност към договарянията на Аржентина с Международния валутен фонд за разсрочване на заплащанията по дълг от над 40 милиарда $.
 Аржентина с Коронавирус налог за милионери
Аржентина с Коронавирус налог за милионери

Най-богатите в страната ще заплащат за битката с ковид

Плащане от 1,8 милиарда $ се дължи на фонда на 22 декември, като част от настоящия календар, който Аржентина се стреми да предоговори.

Фернандес беседва с ръководещия шеф на МВФ Кристалина Георгиева в петък следобяд, с цел да прегледа положението на договарянията. Говорителката на Фернандес сподели, че разговоръ т е плануван много преди гласуването в Конгреса, само че е станал предмет на разискване.

Предложението за бюджет беше сложено под въпроса в продължение на месеци, откогато беше изпратено на конгрес през септември. Администрацията на Фернандес предвижда инфлация от 33% за идната година, доста под упованията, които сега възлизат на 50%. Гусман планува стопански напредък от 4% за 2022 година, до момента в който МВФ пресмята, че той ще бъде 2,5 %.
 Над 2 милиарда $ събра Аржентина с новия налог за милионери
Над 2 милиарда $ събра Аржентина с новия налог за милионери

10 000 души с активи над 200 милиона песо са платили новия налог

" Гласуването отразява един по-фрагментиран конгрес след загубата на ръководещата коалиция на междинните избори на 14 ноември ", сподели Томас Ариас, политически анализатор в XP Investments.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР