Доларът е поскъпнал с 4.2% към валутите на развиващите се

...
Доларът е поскъпнал с 4.2% към валутите на развиващите се
Коментари Харесай

Инвеститорите в облигации изтеглят парите си от развиващите се пазари

Доларът е поскъпнал с 4.2% към валутите на разрастващите се страни от началото на април

© Antara Foto Още по тематиката
Аржентина подвигна стремително лихвата до 40% в опит да избави от срив валутата си

Реформите в страната се бавят, а мощният $ оскъпява изплащането на външния дъл
5 май 2018
Икономиката на Европейски Съюз и еврозоната забавя растежа си

Ръстът на Брутният вътрешен продукт през първото тримесечие е намалял до 0.4% в страните с единна валута, което е най-слабото достижение от година и половина
2 май 2018
Еврото падна под основното равнище от 1.20 за $
2 май 2018
Австралия ще възвръща Големия бариерен риф

Правителството ще вложи близо 400 млн. $ в ограничения за запазване на най-голямата в света система от коралови рифове
1 май 2018
Доларът е на най-високото си равнище от три месеца
27 апр 2018 Развиващите се страни са отчели първия си двуседмичен спад на вложенията в облигации заради рисковия, че по-силният $ ще понижи способността на фирмите да обслужват отговорностите си, деноминирани в долари, оповестява Financial Times.

За последната седмица вложителите са понижили държанията си в корпоративни и държавни облигации на разрастващи се страни с към 1 милиарда $, демонстрират данни на EPFR Global, което съставлява втора поредна седмица на сходни разпродажби или най-големият отлив от този вид за последните 16 месеца.

Даннитe на компанията, предоставяща финансова информация, акцентират възходящите опасения на вложителите от повишаването на $. От началото на април американската валута е поскъпнала с 2.7% по отношение на водещите интернационалните валути и 4.2% по отношение на валутите на страните с стопанска система от разрастващ се вид, демонстрират данни на JPMorgan. По-скъпият $ надлежно усилва разноските на фирмите по обслужване на отговорностите им, деноминирани в долари.

В четвъртък Централната банка на Аржентина усили главния лихвен % с 3 процентни пункта за втори следващ път в границите на една седмица в обезверен опит да спре поевтиняването на песото към $. Аржентинската валута е поевтиняла с близо 9.4% по отношение на $ от началото на април, като по-голямата част от спада е регистриран през последните две седмици. Сходна е обстановката и в Бразилия и Мексико, където от началото на април реалът е поевтинял с 6.3% по отношение на $, или до към 3.52 реала за един $, а мексиканското песо се обезценило с 4.6% през същия интервал. В тази група е и Турция - лирата девалвира до историческо дъно спряно $, а предходната седмица S&P смъкна рейтинга на страната поради опасенията, че това ще затрудни фирмите при погашение на външните им отговорности.

Лихвите в ущърб на разрастващите се пазари

Увеличаването на главния лихвен % в Съединени американски щати също съставлява срещуположен вятър за фирмите от разрастващите се пазари. Доходността по американските 10-годишни държавни облигации е достигнала рекордно високи равнища, отчитайки растеж от 55 базисни пункта от началото на годината до 2.95%, като за малко даже надвиши 3% в края на април. Движението на този бенчмарк и надлежно по-високите американски лихвени проценти понижават цената на деноминираните в долари облигации на разрастващите се пазари, което на собствен ред също ги прави по-малко привлекателни за вложителите.

" През 2017 година всичко вървеше вярно за разрастващите се пазари... [но] хората се уплашиха, когато доходността на съкровищните облигации надмина 3% ", изяснява Федерико Кауне, началник на отдела за вложения на разрастващите се пазари към UBS Asset Management. " Ако доходността на американските облигации се върне надолу, ще забележим хората да се завръщат към разрастващите се пазари ", прибавя Кауне.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР