Документация по договор на ВМЗ-Сопот със сръбска фирма от август

...
Документация по договор на ВМЗ-Сопот със сръбска фирма от август
Коментари Харесай

Кирил Петков изпратил на ДАНС и прокуратурата договор на ВМЗ-Сопот със сръбска фирма |

Документация по контракт на ВМЗ-Сопот със сръбска компания от август 2018 година, по който не са правени доставки, е изпратена в ДАНС и към този момент е в прокуратурата, заяви министърът на стопанската система Кирил Петков на съвещание на комисията по проверката. 

Председателят на комисията Мая Манолова изясни, че по контракта ВМЗ предплатено е превело 10,2 млн. $, като е било планувано след 60 дни да бъде получена продукция, само че това трета година не се случва, а информацията по договорката е засекретена.

Манолова цитира обществена информация, съгласно която разплащането е станало " по разпореждане на равнище министър на стопанската система или ръководител на Министерския съвет и че ставало дума за такса " успокоение " - с обществени пари, в посока Сърбия ", съобщи Българска телеграфна агенция.

" Мисля, че ние като принципал сме създали нужното, с цел да защитим интереса, само че за мен доста по-важно е да има транспарантен конкурс за назначение на новия ръб, предприятието да продължава да работи оптимално добре, съобщи министърът и повтори, че през идващите месеци сдружението, което в този момент е към Държавната консолидационна компания /ДКК/, би трябвало да премине непосредствено към Министерството на стопанската система. Моята вяра е, че другата седмица към този момент ще сме в контрола на ДКК, което ще ни даде и още по-експедитивно деяние за ВМЗ ", добави Кирил Петков.

Манолова заяви, че ще се изиска информация по тематиката от сдружението и на последващо съвещание на комисията проблемите още веднъж ще бъдат разисквани.

Бяхме осведомени, че тези пари са платени, а няма стока, сподели министърът. Той заяви, че е посетил сдружението, с цел да се осведоми на място.

Петков е претендирал цялостен отчет за това какво се случва по договорката, с цел да има сигурност, че ползите на ВМЗ са предпазени. Същевременно подсети, че сдружението е към Държавната консолидационна компания и добави, че той като министър има опция единствено за косвен надзор.

Икономическият министър добави, че е препоръчано в борда на ВМЗ да има двама прокуристи, които да ревизират случая и да дават самостоятелна информация, което обаче не е било утвърдено с аргумента, че решението би трябвало да се вземе от ДКК като пряк притежател на сдружението. От ДДК пък обяснили, че не виждат проблем с назначението на прокуристи, само че на последващо съвещание на борда още веднъж това не е било гласувано.

Министърът заяви, че е имало наново посещаване в сдружението. " Тогава ни беше казано и от КТ " Подкрепа ", че в случай че бордът не бъде освободен заради влошеното финансово положение на ВМЗ - демонстрираха ни финансови доклади, където първото тримесечие ВМЗ е положително, а второто тримесечие, откогато е новият ръб, има загуба от 6 млн., ние взехме решение, че ще махнем нашето доверие от този ръб ", сподели още той.

От думите му стана ясно, че ДКК е оповестила нов конкурс за " преназначаването на нов ръб, който ще бъде безусловно транспарантен ".

Министър Петков даде висока оценка за сдружението като цяло. Има страхотна техника и съоръжение вътре и огромната заплаха за мен е да имаме типичния за българския преход вид - компании на входа и на изхода. Не знам дали е по този начин, само че в случай че има подобен риск, то има един страховит държавен актив, който ще работи за някой различен, съобщи министърът.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР