Документалният сборник Държавна сигурност и опазването на държавната тайна 1944-1991“

...
Документалният сборник Държавна сигурност и опазването на държавната тайна 1944-1991“
Коментари Харесай

Контраразузнаването на комунистическия режим фиксирано в пореден сборник на Комисията по досиетата

Документалният алманах „ Държавна сигурност и опазването на държавната загадка 1944-1991 “ бе показан за първи път пред студенти и преподаватели от Висшето учебно заведение по сигурност и стопанска система в Пловдив. Книгата е част поредицата „ Из архивите на Държавна сигурност “ на Комисията по досиетата.
Мястото на премиерата не е определено инцидентно, защото във ВУСИ се учат специалности, свързани със сигурността на страната, подчертаха от Комисията.

Книжното издание на сборника включва 89 документа, а разширеният електронен вид – 140, като подборът е изработен от над 200 архивни единици, съобщи БНР.

„ Има два момента в нашата работа с архивите, когато виждаме Държавна сигурност в класическа роля на контраразузнавателна работа. Веднъж това беше в „ Държавна сигурност и енергетиката “. И в този момент в „ Държавна сигурност и опазването на държавната загадка 1944 – 1991 “, когато разбираме, че Държавна сигурност работи, в случай че мога по този начин метафорично да се изразя, градивно. Тоест, в тази ситуация тя няма за цел принуда на жителите, а по-скоро противоположното: да опази избран размер от информация от зложелатели “, съобщи Борис Михайлов от Комисията по досиетата.

Отделение „ Държавна загадка “ при IV Управление на Държавна сигурност е главната конструкция, която има за задача да обезпечава опазването на поверителни материали, да следи за спазването на нормативната наредба, контрола и инспекцията на „ поверителните “ деловодства в институциите и предприятията.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР