Документална изложба Учители – творци“ разказва за известни видински будители.

...
Документална изложба Учители – творци“ разказва за известни видински будители.
Коментари Харесай

Документална изложба „Учители – творци“ разказва за видински будители

Документална галерия „ Учители – създатели “ споделя за известни видински будители. Изложбата е готова от Държавен списък – Видин и в нея са включени истински документи, фотоси и произведения на известни от далечното минало учители-творци, които са дарили архивни документи в Aрхивa.
Експонирани са фотоси, документи и произведения на учителите, композитори и диригенти Димитър Попов и Руси Коджаманов, диригенти и учители - Иван Бърдаров, Христо Тричков, Георги Николов. Те са  учители и създатели  – композитори, диригенти, създатели на хорове и оркестри, на читалищни театри и самодейни сформира, които са работили за повишение на музикалната просвета на децата и поданството, описа шефът на Държавен списък - Видин Светлана Кръстева. Експозицията показва и творчеството на художниците Тихомир Коджаманов, Кръстьо Кръстев, Красимир Кръстев и Чавдар Петров, които са работили като преподаватели и са възпитавали естетически усеща и усещания на подрастващите. В изложбата са показани също ръкописи и изявления на учителката -писателка Цонка Славкова. Със силата на своето творчество и с необятната си социална активност в областта на образованието, културата и благотворителността тези учители са вдъхновявали генерации възпитаници и техните родители, уточни Светлана Кръстева.
По традиция в своята поредна тематична галерия видинските архивисти демонстрират част от документалното благосъстояние, което институцията съхранява - истински документи, фотоси, книги, рисунки, част от направени дарения за Държавен архив-Видин, персонални и от роднини на показаните учители -творци.   
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР