Документален филм за близките връзки между рок музикантите от Сараево

...
Документален филм за близките връзки между рок музикантите от Сараево
Коментари Харесай

Филмовият фестивал в Сараево започна с участието на суперзвездите от U2

Документален филм за околните връзки сред рок музикантите от Сараево и ирландската група U2 по време на обсадата на босненската столица през 1992-1995 година откри годишния кино фестивал в града, а звездни посетители са членовете на U2 Боно и The Edge.


Филмовият фестивал в Сараево, учреден в края на войната в Босна от група кино запалянковци, се трансформира в най-голямото сходно събитие в Югоизточна Европа, като тази година ще покаже 235 кино лентата, оповестява " Сараево Таймс ".

U2 в Босна

U2, една от най-популярните групи в света по това време, се включват в плана, откакто филантропичен служащ ги убеждава да осъществят сателитна връзка със Сараево по време на европейското си концертно турне през 1993 година

След края на войната в Босна, през 1997 година, U2 провеждат голям концерт в Сараево, който фронтменът Боно приключва, като приканва публиката да " целуне бъдещето ".

Култура по време на война

Към края на войната мазето на Академията за театрални изкуства се употребява като неподготвено военно кино, в което се прожектират филми, внасяни контрабандно в града от задгранични гости, а детайлностите за идните прожекции се популяризират от уста на уста.

Загрижени за сигурността на феновете, уредниците изкопават дупка в стената, с цел да може публиката да влезе в мазето, без да бъде изложена на сръбски снайперисти.

" Културата беше едно от главните неща, които ни дадоха сили да оцелеем през този интервал ", споделя Мирсад Пуриватра, създател на военното кино и на филмовия фестивал в Сараево. Той разказва по какъв начин хората се събирали в мазето, с цел да посещават културни събития и да се срещат с другари, бързайки да се приберат преди полицейския час. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР