Докога така ще я караме? Докога, докога, докога… Господи, дай

...
Докога така ще я караме? Докога, докога, докога… Господи, дай
Коментари Харесай

Песните на протеста все така актуални 32 години след началото на Прехода



„ Докога по този начин ще я караме? Докога, докога, докога… Господи, дай на България път, светлина, независимост! “

Това е фрагмент от „ Молитва за България “ – една от песните, основана след 10 ноември 1989 година Звучеше по площадите, на манифестации и митинги през 90-те години, дружно с още доста „ музикални документи “ на това време, които и до през днешния ден назоваваме „ песните на митинга “. Постепенно те се трансфораха и в „ песните на прехода “, тъй като през годините имаше още редица мотиви да си ги напомним. Някои от текстовете и до през днешния ден звучат настоящо, тъй като засягат тематики като беднотия, обществено неравноправие, предпочитание за по-добър живот и несъмнено свободата във всичките ѝ форми. Актуално звучи и „ Молитва за България “, изключително в моменти като този – задаваща се икономическа рецесия, неустановеност и предизборни безредици. Тази ария ви предлагаме в идващите минути. Музиката е на Стефан Димитров, текстът – на Миряна Башева, извършват Васил Найденов и Богдана Карадочева.

Някои от най-известните „ песни на митинга “ можете да си припомните от обявата от архива на Радио България, готова във връзка 20-годишнината от 10 ноември 1989 година -. 

Спомените на някои от главните настоящи лица на сцените и площадите преди повече от три десетилетия са събрани в обявата .
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР