Докладът на Министерството на финансите прилича на оценка на рискове,

...
Докладът на Министерството на финансите прилича на оценка на рискове,
Коментари Харесай

Иван Костов: Геополитическата обстановка може да отклони България от европейското ѝ развитие

Докладът на Министерството на финансите наподобява на оценка на опасности, направена от незапознат човек, сподели Иван Костов

" Докладът на Министерството на финансите наподобява на оценка на опасности, направена от незапознат човек. МФ няма пълномощия да се изрича за курса лев/евро, което е в областта на деяние на Българската централна банка; България би трябвало да изпадне в несъстоятелност и да не може да разчита на облигационните пазари, с цел да стартира договаряния с Международния валутен фонд. Има възможност тези събития да се случат, само че тя е съвсем чиста нула в най-близка вероятност, може би до 1% след няколко години ". Това разяснява Иван Костов, министър-председател 1997 - 2001 година, в ефира на.

" Стилът на отчета изобщо не е жанр на МФ и аз нямам доверие някой от старшите специалисти там, шефовете на дирекции, да е написал тези редове. Това са фрази, които са които са вкарани с политически подтекст. Министерството на финансите има други страхове, които имат действителна основа ", счита Костов.

" Те споделят: при тези заложени политики като обвързването на минималната работна заплата, нарастването на пенсиите, се обрисува неспособност да се влезе в недостиг в границите на 3%. Дефицитът евентуално ще остане към 6.5%, или 11 милиарда лева Но идва Народно заседание, което ще работи - в случай че работи - два месеца. Какво прави Народно заседание с къс небосвод - видяхме какво направи 48-ото? Изблик на разблуден популизъм... Направиха пробиви във фиска, създавайки спомагателни нееластични бюджетни разноски, които ни пращат на недостиг от 6.5%. Ако 49-ото Народно заседание е с къс интервал, МФ разсъждава: тези ще създадат същите бели, само че в случай че създадат същите бели, дефицитът ще отиде над 6.9%, може да доближи 12 милиарда лева или 13 милиарда лева С подобен дефицитеврозоната става невъзможна. "

Според Костов е невероятно високата инфлация бързо да се смъкна до допустими за влизане в еврозоната равнища, а и заложените разноски елементарно могат да доведат до свръхдефицит.

" В Европейската комисия и изключително в Европейската централна банка нарушаването на два критерия - този за недостига и този за инфлацията - прави невероятно влизането на България в еврозоната в годините, в които това ще бъде отчитано. Това не може да стане с еднократни ограничения - не може да се чакат никакви отстъпки от Европейски Съюз въз основата на геополитически съображения. На България са ѝ нужни доста съществени систематични политики, които да я изведат на хоризонта на ниска инфлация и консолидиран бюджет. Това не е елементарна работа, желае време и доста способени хора, а не такива пушеци, които се хвърлят на сцената. Иска доста упорита работа, която се багра, че няма кой да свърши. "

" Трябва да се работи превантивно против риска от спомагателни пробиви и увеличение на бюджетните разноски и да се предупредят политиците за вредите, в случай че продължат предходните си дейности в Народното събрание, само че самото изказване на министъра на финансите нанася тежък удар по позициите на страната на интернационалните финансови пазари ", сподели Костов и позволи, че процентът върху българските ДЦК ще се усили поради сходни " извънредно непредпазливи и политически изявления ".

" Сигурен съм, че министър Велкова не регистрира това. "

" Подобни изявления нанасят вреди и по престижа на президента Румен Радев ", добави Костов.

Според Костов е " невероятно " България да отстрани валутния брод, без да влезе в еврозоната, защото няма по какъв начин да събере такова болшинство в Народното събрание.

" Заради геополитическата конюнктура има заплаха България да бъде отклонена от европейското си развиване ", предизвести Костов.

" Рискът за нас е доста огромен и тъй като ние сме в периферията на Европа, не сме в Шенген, не сме в еврозоната. Ако нещо се откърти от Европейски Съюз или бъде изоставено на бурите на ориста, това ще бъде периферията. От геополитически съображения единствената детерминанта, по която би трябвало да се движи България, е да влезе във вътрешния интеграционен кръг - в еврозоната и в Шенген. Иначе няма по какъв начин да посрещнем тези опасности. "

" Инфлацията остава най-острият проблем пред България, която се дължи главно на цените на природния газ, електрическата енергия, и петрола, съчетано със зърнената рецесия. Към 15 март цената на електрическата енергия на европейските тържища и в България е с 4% по-ниска спрямо преди година, на газа е на равнища, сравними с последните пет години, а на суровия нефт Brent се възстановяват към 80 $ на барел ", сподели Костов.

" Импулсът е бил еднократен - това не е огън, който гори под тенджерата на инфлацията. "

" Идеята че инфлацията е импортирана извън е основателна, като ЕЦБ наподобява е прекалила с дългата си битка с дефлацията и наливането на пари. Но тази налята ликвидност не повдигна толкоз мощно цените в еврозоната, колкото в страните отвън нея и част от балтийските страни, " сподели Костов.

" В България това стана, откакто бяха пробити бюджетните разноски от Кирил Ананиев и Асен Василев - бяха раздавани пари на калпак и нараснали приходите с изпреварващи инфлацията темпове ", изясни Костов, сравнявайки тази политика с дейностите на държавното управление на Жан Виденов.

" Даваме пари, подтикваме потреблението и по-късно голямата съсипия, тъй като тя е неизбежна. Не желая да тревожа никого, че това ще се случи и в този момент, само че тази политика е пробвана на доста места и на никое място не е проработила. "

" Инфлацията в дребната кошница (над 22%) е имала доста по-голям резултат върху семействата с ниски приходи, до момента в който да вземем за пример заетите в производството са били обезщетени с огромния растеж в заплащането поради неналичието на работна ръка. Но това неравноправие не се бори с разпределяне на пари и енергийни помощи за всички или напън против питателните вериги да смъкват цените ", сподели Костов.

" Неравенството е доста сериозна тематика и не може да се нападна с тези средства. Тези средства единствено го усилват... В стопанската система виждам задълбочило се неравноправие, което изисква съществени политики, с цел да не отиде още по-надолу. "

" Трудно е човек да бъде оптимист в такава обстановка и да не се тревожи за страната си поради неналичието на задоволително професионализъм ", показа Костов.

" Сферата на финансите не трябва да се политизира. Там може да се политизират единствено налозите - данъчната система е отражение на политическата воля. Тя споделя на кого разчиташ, от кого взимаш парите. Съгласен съм с Асен Василев, че не събират сега налозите. Не може да имаш такава инфлация и да събереш по-малко Данък добавена стойност - това е явно невероятно. От друга страна, не можеш да водиш такава политика... Нивото на моето отчаяние ме кара доста деликатно да следя държанието на политическата групировка, за която ще гласоподавам. Ако те не изпълнят задължението си да вкарат бюджетния недостиг в границите на 3%, аз няма да гласоподавам повече за тях. "
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР