Докато западният консуматор с нетърпение чака последния писък в света

...
Докато западният консуматор с нетърпение чака последния писък в света
Коментари Харесай

Е-Ад на Земята: Kъде отиват западните технологии, когато умрат

Докато западният потребител с неспокойствие чака последния вик в света на потребителската електроника, тонове остарели устройства заливат и отравят земята и цяло потомство деца в Гана, написа Gizmodo.

Майкъл Сиало, кореспондент от Springs Gazette посещава най-голямото хранилище за преправяне на електронни боклуци в Гана и се връща със фотоси, които най-малкото магат да ни накарат да се замислим фактически ли имаме потребност от този нов iPhone.

Мястото се назовава Агбогблоши, незаконно застроена зона в покрайнините на столицата Акра. Близо четири акра и дом на стотици мигранти и бежанци,  мястото се е трансформирало в едно от най-големите в света " бунища за цифров отпадък ". То е съществена дестинация за електронните боклуци на развитите страни, където се обработват милиони тонове остаряла техника всяка година.

Повечето от така наречен " култивиране " се прави от младежи и деца, които изгарят уредите, с цел да отделят медта, която съдържат, против жълти стотинки. Едно солидно количество може да изкарва на служащите по-малко от 4 $ дневно, до момента в който изпуска купища отровни субстанции в околната среда. Смъртоносният коктейл химикали отравя обкръжаващата земя, въздуха, водата и служащите.


 Aline Tong / Shutterstock.com

Разбира се съществуват интернационалните конвенции, които не разрешават сходни практики - Базелската спогодба в частност. Но доста страни, измежду които и Съединени американски щати, отхвърлят да я ратифицират, а доста компании от страните, подписали конвенцията, да вземем за пример Англия и Южна Корея, са намерили метод да я заобиколят.

В началото на 90-те западните страни стартират да изнасят електроника втора ръка в Африка, като метод да се затвори " цифровата бездна " сред по-бедните страни и развития свят, и това дава своя резултат. Хората в Гана и други страни съумяват да се снабдят с лични устройства за една десета от цената на новите. Но " даренията " бързо се трансформират в незаконно изхвърляне и експортни схеми, скрити под маската на помощи.

На безскрупулните компании за преработване на електронни боклуци им излиза по-изгодно да закарат болкука към далечните африкански крайбрежия, в сравнение с сами да преработят отпадъците. А западните консуматори нямат надзор върху това, което се случва с тяхната остаряла техника, откакто я дадат за преработване - нито пък демонстрират някакъв интерес.

С взривната скорост, с която продукцията на електрони устройства доближи при започване на 21.век, износът на остаряла техника към страните от третия свят продължава да се усилва. И до момента в който държавното управление на Гана вкара през миналото десетилетие някакви законови ограничения за възобновяване на околната среда в местността, то действително не може да направи нищо за възстановяване на кошмарните условия на живот на хората, живеещи в региона - и обстановката не наподобява по този начин, като че ли скоро нещо може да се усъвършенства.

Източник: Gizmodo

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР