Докато все повече фестивали, концерти и изложби намират начин да

...
Докато все повече фестивали, концерти и изложби намират начин да
Коментари Харесай

Кан няма да мине онлайн, дори всичко да рухне

Докато от ден на ден фестивали, концерти и изложения намират метод да съществуват във виртуалната действителност, има и такива, които изрично отхвърлят сходно съществуване. 

„ Дори и заради опасността от ковид да не успеем да проведем Кан 2020 като физическо събитие, този кино фестивал няма да поеме по виртуален път ”, разгласи пред " Варайъти " шефът на най-престижния кинофестивал в свата Тиери Фремо. „ За Кан, неговата душа, история, успеваемост, това е модел, който няма да работи. Какво ще съставлява едно цифрово издание? Дигитален конкурс? Като начало, дано попитаме притежателите на правата дали са съгласни. “

Над Кан 2020 виси гигантска въпросителна още от началото на март, когато епидемията от ковид застигна цяла Европа. След седмици на спекулации, на 19 март уредниците се отхвърлиха от нормалния график през май и се насочиха към края на юни или началото на юли - без да се ангажират за момента с твърда дата. 

„ Кинорежисьорите се управляват от концепцията да демонстрират филмите си на огромен екран и да ги споделят с други хора на събития като фестивали, а не техните произведения да завършат на айфон. Ако всички фестивали бъдат анулирани, ще би трябвало да измислим метод да покажем филмите, с цел да избегнем загубата на годината, само че не мисля, че несигурна, спонтанна опция на Кан или Венеция, която бързо ще бъде забравена, може да е решение ", добави Фремо. 

„ Филми на Уес Андерсън или Пол Верховен на компютър?  Ще откриете „ Топ гън 2 “ или “За душата ” на „ Пиксар “ не в киносалон, а другаде? Тези филми са основани за проявление на огромен екран; за какво бихме желали да ги демонстрираме преди този момент на цифрово устройство? ", попита реторично Фремо, споменавайки единствено някои от най-интересните заглавия в програмата на идното издание. 

Отказът на Кан да премине онлайн, несъмнено, не е неочакван. Фремо е корав фен на огромния екран, а триумфът и поклоните пред фестивалната публика почти постоянно водят до триумфи и в чужбина, както стана предходната година с “Паразит ” -  откакто завоюва ”Златна палма ” корейският филм се трансформира в комерсиален шлагер по целия свят и сграбчи четири награди " Оскар ". Кан е и последният след огромните фестивали, който изрично отхвърля да работи в ущърб на обичайния кинопоказ (фестивалът си сътрудничи с френските киноразпространители и салони) и да демонстрира шлагерите на стрийминг колоса " Нетфликс ". 

Венеция да вземем за пример драговолно ги прожектира и даже ги награждава, въпреки че в този случай декларацията на Фремо е в унисон с мненията на Алберто Барбера - директор на Венецианския кинофестивал. Той също категорично отхвърли вероятността за цифров детайл във Венеция - за разлика по-склонния към виртуални разновидности Международен кино фестивал в Торонто, който съгласно Барбера е от „ друг вид “. 

Въпреки триседмичната блокада на Франция, Кан продължава с подбора на филми, до момента в който управлението му следи развиването на пандемията.  След като към този момент е предизвикал над 10 000 смъртни случая във Франция, коронавирусът може да доближи пика си в страната до началото на идната седмица, съгласно локални оценки.

Единствено удовлетворени от обстановката евентуално са към 80 локални бездомници, на които бяха предоставени чисти хигиенични пространства в столовата и приземния етаж на фестивалния замък, плюс храна и здравна помощ. Кметът на Кан Давид Лиснар съобщи, че тази мярка е нужна, с цел да се защитят както бездомните, по този начин и цялото население от разпространяването на ковид.

Междувременно датите за регистрация на филмите бяха удължени с месец и половина, оповестиха неотдавна от фестивалното управление. Форумът в Кан има цялостната поддръжка на кмета на града, както и на френското министерство на културата, което разгласи във вторник старта на нова стратегия за поддръжка на фестивали, планувани за 2020 г.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР