Докато Украйна приветства доклада на Международната агенция за атомна енергия

...
Докато Украйна приветства доклада на Международната агенция за атомна енергия
Коментари Харесай

Украйна приветства експертния доклад за АЕЦ Запорожие. Русия поиска допълнителни разяснения

Докато Украйна приветства отчета на Международната организация за атомна сила (МААЕ) за обстановката в АЕЦ " Запорожие ", Русия видя в него " редица неясноти " и изиска " спомагателни уточнения ". Експертният отчет, който беше оповестен във вторник, заключи, че и има " незабавна потребност от краткотрайни ограничения ", с цел да се избегне нуклеарна повреда.

МААЕ изготви отчета, откакто специалисти от организацията посетиха оборудването. То е окупирано от Русия от първите дни на нашествието, само че в него към момента работят украински чиновници.

​Президентът на Украйна Володимир Зеленски сподели, че поддържа заключенията в отчета, съгласно които към АЕЦ " Запорожие " би трябвало да бъде основана " зона за сигурност ". По думите му той ще поддържа концепцията за такава зона, в случай че това значи демилитаризиране на територията на електроцентралата.

Същевременно в сряда министърът на защитата на Русия Сергей Лавров сподели, че страната му е поискала от МААЕ спомагателни уточнения на отчета.

" Има потребност от спомагателни уточнения, защото отчетът съдържа редица неясноти – няма да ги изреждам в този момент – само че ние поискахме тези пояснения от генералния шеф на МААЕ ", уточни Лавров по време на Източния стопански конгрес във Владивосток.

Заключенията в отчета на МААЕ бяха, че обстрелът на централата и покрайнините би трябвало да спре неотложно, с цел да се избегнат спомагателни вреди на място и да се обезпечи сигурността на оперативния личен състав. Той е " под непрекъснат мощен стрес и напън ", което " може да докара до увеличение на човешките неточности с последствия за нуклеарната сигурност ", отбелязваха още интернационалните инспектори.

Според специалистите обстановката е невиждана, защото това е първият път, когато боен спор се разиграва измежду оборудванията на огромна атомна централа.

През последните седмици обстрелът към централата продължава. Впоследствие тя от електрическата мрежа на Украйна и оставена да разчита на личната си сила, с цел да ръководи системите си за сигурност.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР