Докато целият свят гледа новия сезон на “Игра на тронове,

...
Докато целият свят гледа новия сезон на “Игра на тронове,
Коментари Харесай

Дубровник - сърцето на много епични истории

Докато целият свят гледа новия сезон на “Игра на тронове ”, ние се оглеждаме за забавна дестинация за идващите няколко свободни дни. А за какво да не потърсим ентусиазъм за странствуване от епичната история, която ни омагьосва още веднъж и още веднъж?

Едни от най-впечатляващите фрагменти в “Игра на тронове ” са снимани в Дубровник, туристическия парадайс на Хърватия, прочут още като “Перлата на Адриатика ”. Кралски Чертог – фикционалната столица на Седемте кралства, е цялост от няколко действителни местоположения, само че точно крепостта на Дубровник е измежду най-впечатляващите както на екран, по този начин и онлайн. Крепостната стена е доста добре непокътната и с годините е надграждана с изящни кули и бастиони. Построена е през Средновековието, като за приказния град са се водили люти борби сред венецианци и османци.



От стените на града се разкриват чудни гледки към елегантно сгушените къщички с червени керемидени покриви, към виещите се павирани улици навътре в крепостта и към разбиващите се в основата ѝ талази на Адриатическо море. Разходка по стените ще ви запознае с бароковите благосъстояния на Стария град, който справедливо е включен в листата със международно завещание на ЮНЕСКО.

Облицованите с мрамор улици приканват гостоприемно за разходка по Страдун – пешеходната улица в остарелия град на Дубровник, построена след огромното земетресение през 1667 година Преди това там са се намирали постройките на локалните благородници, като след това са запазили обилните си фасади, само че са станали по-функционални и налични. В началото на Страдун се е сгушил остарял манастир, а най-после на улицата, която приканва с уютни сувенирни магазинчета и апетитен сладолед, ни посреща хубав и необятен площад.



Между градските порти Пиле и Плоче е съхранен духът на комерсиалното и културното средище Република Рагуза, както се е наричал пристанищният град сред 14-ти и 19-ти век. Красивите светли здания на фона на тюркоазено сините води на Адриатика, гордият контур на Катедралата на Дубровник, бароковата черква Свети Влах, фонтаните на Онуфрий и Часовниковата кула са дребна част от многочислените забележителности на града.

Ако сте в Дубровник единствено за един ден, съветът ни е да не пропускате величествения замък Спонза. Преплел в себе си готически и ренесансови елементи, първоначално той е умислен като митница за стоките, които идват от всички краища на
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР