Докато светът се бори с пандемията от новия коронавирус, експерти

...
Докато светът се бори с пандемията от новия коронавирус, експерти
Коментари Харесай

Докато светът се е фокусирал върху COVID-19, друга заплаха за здравето ни набира сила

Докато светът се бори с пандемията от новия ковид, специалисти предизвестяват, че ние към този момент сме се изправили пред друга инфекциозна опасност в международен мащаб.

За бактериите, резистентни на антибиотици, не се приказва толкоз доста, що се касае за COVID-19, защото болесттите, които предизвикват, се популяризират постепенно (но пък за сметка на това - уверено).

Този вид бактерии обаче биха могли да се трансфорат в опасност от ранга на COVID-19.

Според Центъра за надзор и предварителна защита на болесттите в Съединени американски щати всяка година съвсем 3 млн. американци прихващат зараза, породена от бактерии, резистентни на антибиотици. От тях почти 35 000 умират.

В международен мащаб почти 700 000 души умират от инфекции всяка година. Според Световната здравна организация в случай че тези трендове се запазят, до 2050-а смъртните случаи от резистентни на антибиотици инфекции ще доближат до 10 млн.

За какво приказваме?

Простичко казано, бактериалната устойчивост е трайният резултат от несъразмерното потребление на антибиотици в лекуването на разнообразни заболявания, както и неправилната им приложимост – дали заради лекарска небрежност или заради решение на пациента да вземе нещата в свои ръце. Провалените благоприятни условия да се унищожат болестотворните микроорганизми кара вредоносните бактерии да развиват резистентност против медикаментите. Те се „ срещат ” с лекарството, което постоянно не се приема в задоволителни дози или задоволително дълго време, с цел да ги убие, научават „ номерата ” му и предават това стратегическо познание на потомството си. Получават се супербактерии с нови защитни механизми, които към този момент не се поддават на заличаване с познатите ни медикаменти.  Това постанова използването на още по-силни и евентуално нездравословни антибиотици, които на собствен ред вършат супербактериите още по-добри в отбраната. Така се основава обаян кръг, в който човечеството става все по-болно, а средствата му за отбрана и лекуване – все по-малко.

Всяка година почти 230 000 души умират единствено поради антибиотична устойчивост против туберкулоза.

„ Сценарият, в който бактериалните инфекции ще бъдат доста по-трудни, в случай че не и невъзможни за лекуване, става все по-вероятен. А нелечимите инфекции са нещо в действителност неприятно – те могат да нанесат ужасно доста вреди - разяснява Сара Форчън, професор по имунология и инфекциозни болести в Харвардския университет. – Те убиват хора. “

Според Стефани Стратдий, професор по медицина в Калифорнийския университет, Сан Диего, за този проблем не се приказва задоволително. „ За разлика от COVID-19, който се появи ненадейно, рецесията със супермикробите продължава да тлее на назад във времето – споделя Страдий. – Ситуацията към този момент е пандемична. Вече е международна рецесия, която се утежнява поради Коронавирус. ”

Том Фрийден, някогашен шеф на Центъра за надзор и предварителна защита на болесттите в Съединени американски щати и изпълнителен шеф на Resolve to Save Lives, съобщи пред Insider, че американското държавно управление би трябвало да бъде по-агресивно в метода си към тази борба с така наречен „ кошмарна бактерия “. Той прибавя, че здравното общество би трябвало да се концентрира върху метода, по който инфекциозните болести се популяризират посредством лечебните заведения.

„ Абсолютно сигурен съм, че след 20 до 40 години ще погледнем обратно към опазването на здравето ни от 2020-а и ще се чудим по какъв начин сме могли да позволим на толкоз доста инфекции да се популяризират през медицинските заведения - споделя Фрийден. – Въобще не вършим това, което би трябвало, с цел да предотвратим и направляваме инфекциите. “

Колкото по-резистентни стават бактериите на антибиотици, толкоз по-катастрофални ще бъдат следствията. E.coli да вземем за пример провокира годишно милиони инфекции на уринарния тракт. Ако се развие извънредно устойчив на антибиотиците вариант, той би могъл да се популяризира и убие „ безчет млади дами “, споделя Ланс Прайс, създател на Antibiotic Resistance Action Centre към Вашингтонския униврситет.

Източник:  Jarun Ontakrai / Shutterstock

„ Те ще отидат при лекаря си, мислейки си, че става дума за най-обикновена зараза на пикочния мехур, само че ще умрат от инфекции на кръвоносния поток, защото лекарите няма да съумеят да излекуват инфекцията, която към този момент ще е отишла от мехура в бъбреците и кръвта “, прибавя Прайс.

Пандемията от COVID-19 сподели какъв брой дисфункционална е публичната здравна система, какъв брой уязвими сме на постепенно разпространяващите се бактерии, резистентни на антибиотици, споделя още той.

Да преборим бактериите с повече вируси

Може би решението не е създаването на нови антибиотици. Може би то се крие във… вирусите.

Тип вирус, наименуван фаг, убива избран вид бактерии. Ако успеем да открием съответния фаг, който открива и унищожава бактерията, с която е инфектиран даден човек, ние бихме могли да го използваме за лекуване на инфекцията.

Стратдий има персонален опит с сходен вид лекуване. Нейният брачен партньор е бил инфектиран със супер бактерия през 2015-а. Антибиотиците не са му помогнали. Ето за какво тя се обръща за помощ към хората, учещи фагите и супер бактериите.

След като претърсват местата, където фагите се срещат в обилие (а точно – измежду отпадъците), и проучват тези, които към този момент са изолирали, откривателите намират оня фаг, който пасва на бактерията на брачна половинка ѝ. Учените инжектират мъжа с коктейл от милиарди фаги и в края на краищата той се възвръща изцяло.

Стратдий е съосновател на центъра IPATH, който доста скоро ще стартира първите клинични тествания на терапия с фаги.

Колко е значимо да се лекуваш вярно

А може би пътят към избавлението е да се насочим към лекарства, разнообразни от антибиотиците? Тревожното е, че сега такива други възможности са прекомерно малко. Един от пътищата за справяне с рецесията е, несъмнено, по-рядкото и по-правилно потребление на към този момент съществуващите антибиотици. Този ход е изключително неотложен в българските условия. Директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев съобщи преди време, че в България евтини антибиотици се изписват безсистемно – постоянно по телефона или даже посредством самолечение – и това внезапно покачва устойчивостта към тях. Той предложи индивидуализирана терапия, преди назначението на която наложително да се прави антибиограма - лабораторно проучване за чувствителността на изолираната бактерия към разнообразни антибиотици. Лошите практики и униформеното лекуване без вземане предвид с самостоятелните потребности на пациента са изключително рискови в дълготраен мащаб, тъй като могат да създадат и верните лечения неефективни, признаха българските медици.

И въпреки всичко...

Често пъти забравяме обаче, че най-голямата вяра за позитивен напредък не е в непрестанното разкриване на нови способи, а в вярното използване на към този момент съществуващите. Добрата вест е, че още имаме време да реагираме – за разлика от други световни рецесии, този път сигналът е подаден в точния момент. „ Изпълнен съм с вяра, тъй като, за разлика от епидемиите от ХИВ и ебола, този път Организация на обединените нации се обръща към тази здравна рецесия още преди тя да е излязла от надзор ”, сподели професорът по епидемиология от Единбургския университет Марк Улхаус. Така човечеството получава допустимо най-силния тласък да се сплоти пред една световна опасност – заплахата, че скоро може да нямаме оръжия, с които да се преборим за личното си здраве. Успехът на тази тиха война този път зависи от всички нас. 

По материали от Science Alert и Business Insider

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР