Докато руската армия атакува цели в Украйна, пазарните участници наблюдават

...
Докато руската армия атакува цели в Украйна, пазарните участници наблюдават
Коментари Харесай

Къде са разположени ключовите индустриални мощности на Украйна

Докато съветската войска нападна цели в Украйна, пазарните участници следят положението на инфраструктурната мрежа на страната, която е от основно значение за доставката на газ, аграрни култури и стомана за Европа и за други страни по света.

Москва удостовери, че ударите са ориентирани към военни обекти в цялата страна, а украинската гранична защита съобщи, че е била обстрелвана от пет района, в това число от Крим на юг и Беларус на север.

Регионът на Донецк е дом на пристанище, което доставя зърно и метали, както и на огромни стоманодобивни фабрики. По-далеч от съветската граница има и други основни терминали, които са значими за експорта на страната.

Огромни количества газ се доставят от Русия през Украйна към Европейския съюз. Всяко разстройване крие опасности от дефицит в Европа и защото цените на суровините към този момент са покрай рекордните си нива, войната заплашва да усили инфлационния напън в международната стопанска система.

Енергия

Украйна има солидна газотранспортна мрежа, проектирана през руската ера. Целта ѝ е да доставя горивото от гигантските сибирски залежи до Европа. Русия похарчи милиарди долари за създаване на нови газови връзки, заобикаляйки съседа си, откакто Съветският съюз се разпадна. Украйна остава съществена опора в енергийната сигурност на Европа.

Газът влиза в Украйна през компресорни станции в Суджа и Сохрановка, които са на няколко часа път от отделилите се райони в Донбас и на границата сред двете страни. След това минава през тръбопроводи през Украйна за Европа.

По принцип към една трета от съветските доставки на газ за Стария континент минават през Украйна, само че този дял сега е към 20%. Тръбопроводите, пресичащи Украйна, придвижват и съветски нефт към Европа, въпреки и в доста по-малки количества.

В електроенергийния бранш най-голямата частна компания в Украйна - ДТЕК, има няколко завода в следените от държавното управление елементи на Донецк и Луганск.

Хранителни продукти

Богатите плодородни почви на Украйна я трансформират във втория по величина снабдител на зърно, а Черноморският район е прочут като житницата на света. Царевицата е съсредоточена в централните и северните райони на страната, а пшеницата и ечемика - на юг, а слънчогледът - на изток. Те се транспортират с камиони, влакове и шлепове до пристанищата за износ в Азия, Африка и Европейския съюз.

Пристанищата са съсредоточени около Азовско море, което е обвързвано с Черно море посредством пролив, който минава сред Русия и Кримския полуостров, както и по крайбрежието на Черно море. Югозападните пристанища Одеса, Южни, Николаев и Черноморск обработват съвсем 80% от износа на зърно от Украйна, съгласно консултантската компания UkrAgroConsult.

Около 5% се обработват от азовското пристанище Мариупол, което е в следената от Киев част на Донецка област и Бердянск.

Стомана и желязо

Украинската стомана съставлява към 10% от европейския импорт, тъй че всяко спиране на фабриките или доставките ще се отрази на пазара на континента, който, по този начин или другояче, е " затегнат " през последните месеци. По всяка възможност ще се усили и възходящият напън върху цените, които доближиха рекордни нива предходната година.

Metinvest е измежду водещите прозводители на стомана в Украйна. Компанията има уреди в индустриалните центрове на изток, в това число обекти край река Днепър и два огромни завода в Мариупол. Тя загуби някои от активите си в Донецк и Луганск, когато провинциите бяха окупирани от проруските сепаратисти.

Европейският металургичен ArcelorMittal има най-голямата фабрика в Украйна в централния град Кривой Рог. Ferrexpo Plc е третият по величина производител в света на пелети от желязна руда (висококачествен артикул, употребен в производството на стомана), като мощностите на компанията са основани на към 350 километра югоизточно от Киев.

Производителят на безшевни тръби Interpipe също има цех на изток в Днепър.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР