Докато православните християни празнуваме Коледа, евреите отбелязват Ханука. Единственото общо

...
Докато православните християни празнуваме Коледа, евреите отбелязват Ханука. Единственото общо
Коментари Харесай

На трапезата: Как християните празнуват Коледа, а евреите Ханука?

Докато православните християни честваме Коледа, евреите означават Ханука. Единственото общо сред двата празника е, че се разменят дарове и съответстват едновременно на годината. Как наподобяват празниците в типичните християнско и еврейско семейство – вижте.

С молитва стартира всяка вечеря в дома на отец Серафим и брачната половинка му Елена. Посрещат Рождеството на Божия наследник със примирение и постоянно запалена свещ на трапезата.
Винаги дните преди Рождество Христово са най-радостните, най-веселите, най-очакваните, защото този празник сплотява цялата наша нация.
Отец Серафим

Отец Серафим има три деца. Всяко едно от тях носи древен имена - Ана, Матей и Борис-Михаил. И има вяра че Бог ще го подари с още.
Радостта от тяхното развъждане е доста по-голяма от компликациите, които ние посрещаме в нашия житейски път. И в действителност ние желаеме и работим по този въпрос с моята брачна половинка. Нека Бог благоволи и да ни подари с толкоз деца, колкото мисли, че ние можем да отгледаме.
Отец Серафим

А до момента в който християнският свят чества Коледа, евреите означават Ханука. И въпреки двата празника да съответстват времево, те нямат нищо общо.

На този ден евреите си спомнят за повторното освещаване на Храма в Йеруслим, който е бил унищожен от елините. Евреите им се опълчили и ги победили.
Когато отишли в Храма, той бил осквернен, почистват го. Намират каничка с масло, възпламеняват менората и защото това е било доста малко количество олио е би трябвало да стигне единствено за 1 ден, е станало знамение и е светела в продължение на 8 дни. От тогава ние имаме ханукията.
Ноам Бахур

На този ден се пеят песни и се яде мазна и пържена храна.

„ Опитайте, пържени картофени палачинки. Ядем пържено, млечни артикули, тези понички... “, приканват домакините.
Специално нашето семейство избира по-скормни ястия, по-малко наброй, не обичаме да бъде отрупана масата, децата към момента са дребни. По-важно е обаче какво човек усеща в своето сърце.
Отец Серафим

И Ноам, и Серафим споделят, че за фамилиите им най-важна е  силната религия и това да са сплотени.
Идеята е да ги възпитаваме в състрадание, да получават и да дават.
Ноам Бахур
Да се обединят фамилиите, да има мир, хората да изгладят връзките там, където има неразбирателства, да си простят едни други. Няма по-голяма наслада за нашия Господ ние всички да бъдем като едно цяло.
Отец Серафим

И дано да бъде! Да бъдем сплотени и по-добри!
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР