Докато партиите на промяната“ ПП и ДБ са само на

...
Докато партиите на промяната“ ПП и ДБ са само на
Коментари Харесай

ДПС с удар по интересите на Кремъл! Спират съмнителните руски инвестиции в България!

Докато „ партиите на смяната “ Политическа партия и Демократична България са единствено на думи срещу съветските капитали, само че помним, че в действителност точно те издействаха изключение (дерогацията) в интерес на „ Лукойл “ на вноса и преработката на съветски петрол, завишиха цената на газта посредством контракти с медиатори на съветски газ, както и подписаха скандалния меморандум с „ Джемкорп “ – с цел да дадат опция на съветските олигарси да перат пари в страната, от депутатите от Движението за права и свободи (ДПС) не престават с действителните си дейности и с твърдата си позиция в отбрана на българската и европейката стопанска система от хибридните съветски вложения.
На брифинг тази заран в Народното събрание, на който участваха депутатите Станислав Анастасов, Хамид Хамид, Халил Летифов и Петър Чобанов, беше оповестено, че Движението е внесло в деловодството на Народното събрание собствен законопроект за изменение и допълнение на Закона за поощряване на вложения, в който напълно ще бъде реципирана европейската правна рамка от Регламент 2019/452 за така наречен за скрининг на съмнителни непознати вложения свързани с публичния ред и сигурността.
От претекстовете към законопроекта, който към този момент се намира на интернет страницата на Народното събрание излиза наяве, че същия цели българската стопанска система в частност и Европейския съюз като цяло, да бъдат защитени от вложения с „ разяждащ капитал “, т.е. вложения или придобивания, които имат капацитета да навредят на националната сигурност или публичния ред в България и в по-широк смисъл на сигурността на Европейските и Атлантическите сътрудници на България.
Обхватът на вложенията, обект на регулация в законопроекта, са тези в сериозната инфраструктура обвързвана с енергетиката, превоза, водите, опазването на здравето, връзките, медиите, обработката или съхраняването на данни, въздухоплаването, защитата, изборна или финансова инфраструктура, чувствителни уреди, както и земя и недвижимо имущество, които са от решаващо значение за потреблението на такава инфраструктура, сериозните технологии и произведения с двойна приложимост.
Според вносителите на законопроекта, измежду които са и ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ, както и депутатът Делян Пеевски, същият е изключително значим, защото се ускоряват трендовете за увеличение в международен мащаб на зловредните (основно руски) корозивни капитали, изключително в подтекста на непровокираната съветска инвазия в Украйна, като се разчита посредством него да бъдат защитени основни браншове за националната сигурност, защитата и публичния ред.
Законопроектът планува основаването на Национален механизъм за скрининг на директните задгранични вложения свързани със сигурността или публичния ред, като се основава Междуведомствен съвет за скрининг на директните задгранични вложения свързани със сигурността или публичния ред като непрекъснато настоящ групов орган към министъра на нововъведенията и растежа.
Така за всяка инвестиция, която попада в приложното поле на закона и която надвишава сумата от 1 млн. евро, съответният задграничен вложител ще е длъжен да уведоми този съвет, с цел да бъде същата тествана. В съвета е планувано да вземат участие както представители на голям брой министерства, по този начин и специалисти от ДАР и ДАНС, което от своя страна ще подсигурява, че в случай че инвестицията е съмнителна, същата освен няма да бъде позволена в България, само че в случай че бъде осъществена, ще предстои на сериозна глоба – 5 % от цената й, само че не по-малко от 50 000 лева Нещо повече, без значение от тази глоба, създаваният със законопроекта Междуведомствен съвет за скрининг ще разполага с пълномощието да наложи на задграничния вложител поведенчески и/или структурни ограничения, нужни за гарантиране на сигурността или публичния ред, в това число смяна в надзор, смяна и/или прекратяване на активност, преустановяване на директната задгранична инвестиция и други подобаващи ограничения.
По този метод, откакто точно по самодейност на Делян Пеевски и Движение за права и свободи беше затворена вратата за „ златните паспорти “ против фиктивни вложения в страната ни, в този момент се поставя кол в колелото и на хибридната инвазия на съветски капитали в България. Факт, който безспорно ще бъде приветстван и от евроатлантическите ни сътрудници.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР