Докато някои делегати на конференцията за климата COP27 миналата седмица

...
Докато някои делегати на конференцията за климата COP27 миналата седмица
Коментари Харесай

Greenliner – „зелените“ полети, които могат да променят авиацията

Докато някои делегати на конференцията за климата COP27 предходната седмица бяха подложени на критика поради решението си да употребяват частен аероплан за полета до Египет, други дойдоха в страната на борда на такива, захранвани напълно с стабилно авиационно гориво. Полетите „ без излъчвания “ са част от стратегия, наречена Greenliner и ръководена от Etihad Airways – националният транспортьор на Обединените арабски емирства, написа CNN.

Търговската авиация е виновна за малко над 2% от световните излъчвания на въглероден диоксид през 2021 година, което допуска, че тя има непретенциозен принос за изменението на климата. Но това число не споделя всичко, защото пътуването със аероплан въздейства върху климата освен посредством отделянето на въглеродни излъчвания. Смята се, че въздействието му в бъдеще ще се усили, защото от ден на ден хора ще желаят да летят.

Докато възобновимата сила и електрическите транспортни средства оферират явен път за декарбонизиране на браншове като произвеждане на електрическа енергия и авто превоз, това не е толкоз елементарно за авиационната промишленост. В резултат, тя евентуално няма да реализира своята цел за чисти нулеви излъчвания до 2050 година, разчитайки на устойчивото авиационно гориво (SAF).

Направено от отпадъчни артикули, то може да ограничи излъчванията приблизително с 80%, само че сега съставлява единствено 1% от международната приложимост на авиационно гориво. Така че нещо би трябвало бързо да се промени. Ето за какво SAF е един от основните детайли на програмата Greenliner.

По създание това е апел за деяние. Идеята се появи в края на 2019 година, с цел да отправим обръщение към промишлеността – дано опитаме всичко допустимо за декарбонизация “, споделя Мариам Ал-Кубаиси, началник на отдела за резистентност в Etihad.

Програмата е основана на Boeing 787 Dreamliner, само че Etihad има сходна самодейност, наречена Sustainable50, основана на Airbus A350. От стартирането си Greenliner поддържа използването на SAF и се концентрира върху други екологични проблеми, като пластмасови боклуци и неефективни полетни направления.

Наименованието Greenliner постоянно се употребява за обозначаване на съответен аероплан – 787, който Ал-Кубаиси назовава „ амулет “ на програмата. Не е изненадващо, че той е оцветен в зелено – което съгласно нея е метод да се предотвратят обвиняванията в така наречен грийнуошинг (б.р. – от greenwashing или green sheen – термини, които отбелязват използването на маркетинг и PR за увещание на обществеността, че продуктите, задачите и политиките на организация са щадящи за околната среда, когато в действителност това не е така).

Всеки план, който самолетна компания би стартирала, постоянно ще бъде обсъждан деликатно под егидата на „ зеленото измиване “. Боядисването на самолета в зелено бе метод да спорен това и да кажем, че е отдаден на избрана цел. Ние признаваме нашите излъчвания. Казваме „ да, ние сме главен източник на излъчвания, само че вършим нещо по въпроса “, изяснява Мариам Ал-Кубаиси.
Бързо решение
Etihad транспорти делегати до Шарм Ел Шейх в Египет, където се организира COP27, като добави междинно кацане към постоянната си услуга от Вашингтон до Абу Даби. Полетът бе наименуван беземисионен, защото на доктрина излиза, че се зарежда напълно от SAF – на процедура обаче самолетите в действителност са употребявали обичайно авиационно гориво. Объркването идва от комплицираната система, по която Etihad борави със SAF, разказана по-долу.

Очевидният парадокс акцентира провокациите както с инфраструктурата за SAF, по този начин и с информационните екологични начинания. Настоящите разпореждания не разрешават на комерсиалните полети да употребяват повече от 50% SAF, защото не всички мотори са сертифицирани за по-високи концентрации. Освен това не всички летища разполагат с инфраструктура за него, а в добавка – екологичното гориво би трябвало да идва от индустриално оборудване, ситуирано релативно покрай аеропорта, с цел да се избегне елиминирането на нулевите излъчвания от полета от тези от превозването му.

Каква е схемата на Etihad, посредством която реализира беземисионни полети? Всъщност тя купува задоволително SAF за зареждане на полета, само че не употребява цялото гориво, а го доставя на интернационалното летище в Лос Анджелис, разполагащо с нужната инфраструктура и уреди. Там SAF се интегрира в системата за презареждане с обичайно гориво и се употребява от всеки аероплан, който презарежда в този ден. Тази система се назовава Book & Claim и сега е единственият метод полет да разгласи, че употребява 100% SAF. Емисиите просто се компенсират другаде, а не на този съответен полет.

Ал-Кубаиси назовава това „ бързо решение “, до момента в който наредбите не се трансформират, само че с цел да стане SAF по-широко публикувано, е нужен по-голям пробив.

Цената на SAF е четири до пет пъти по-висока от тази на стандартното авиационно гориво, а доставките са лимитирани. Само два органа имат право да го сертифицират, тъй че до момента в който държавните управления не се намесят, с цел да подтикват производството, SAF ще продължи да бъде лимитирано “, съобщи тя.

Etihad употребява необятно SAF в поредност от „ еко полети “ на борда на самолетите 787 и A350. Най-екологичният полет на авиокомпанията  – от Лондон до Абу Даби на 23 октомври 2021 година, съгласно Etihad, е постигнал 72% общо понижение на излъчванията посредством потребление на 38% SAF (чрез схемата Book & Claim). На борда се подхващат и голям брой други еко ограничения, като понижаване на пластмасата за еднократна приложимост с 80% и доставка на багаж посредством електрически возила. Това е и първият търговски полет, който тества нов метод за битка с излъчванията посредством потребление на навигация и изкуствен интелект, с цел да се избегне образуването на кондезационни следи.

Това са следи от изпарения, които се образуват, когато ледените кристали се слеят с изгорелите газове, отделяни от самолетните мотори. Те водят до образуването на краткотрайни облаци, които улавят топлината, допринасяйки доста за резултата на стопляне от пътуването със аероплан. В този случай смяната на маршрута или надморската височина може да помогне доста.

„ Затоплянето, което избягвате, като просто добавите малко повече време към пътуването, е до 60%, в случай че не и повече. Хубавото е, че се сформира посредством характерни логаритми, които вършат системата все по-умна с всяка приложимост “, споделя Ал-Кубаиси.
По-зелено бъдеще?
Еко полетите на Etihad тестват набор от технологии и техники, ориентирани към понижаване на излъчванията, като пускане на мотора в последния миг, измиването му със специфична пяна и други. 

Много от тези способи са навлезли и в ежедневните интервенции на Etihad, която получава самопризнание за тези старания, като е оповестена за „ Екологична самолетна компания на 2022 година “ на годишните награди Airline Ratings.

Според Джефри Томас, основен редактор на Airline Ratings, Etihad е посочила „ ясно водачество в устрема си към устойчиви полети “.

Все още обаче има доста какво да се направи. Това е промишленост, която необезпокоявано замърсяваше в продължение на доста години и е извънредно време да поемем отговорността си и да се декарбонизираме ”, признава Ал-Кубаиси.

„ Надявам се, че ще чуете за повече самолетни компании, които се причисляват към програмата Greeliner, тъй като няма значение кой ще го направи първи – значимото е кой ще го направи по-добре. Можем да се оправим по-добре дружно, тъй като устойчивостта не е област за конкуренция, а област за съдействие “, заключи тя.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинекологично авиационно гориво полети авиация самолети въглеродни излъчвания ПоследниНай-четениЕкология 24 Greenliner – „ зелените “ полети, които могат да трансформират авиацията Компании 40 Twitter пуска услугата „ Потвърдено “ с три типа тикчета Крипто 200 Binance сътвори фонд за избавление на криптоиндустрията Наука 84 „ Горещ Сатурн “: За първи път „ Джеймс Уеб “ изследва атмосферата на екзопланета Крипто 11469 Биткойн дълбае дъното, а криптопазарът изтри $1.4 трилиона Любопитно 7492 Незабравимо жп странствуване: Една нощ с експреса Истанбул – София Бюджет и финанси 6174 Социалната комисия одобри пенсиите да се подвигат по ново „ швейцарско предписание “ Компании 5862 Компанията майка на Vivacom получи ESG премия за зелената си тактика Всички новини12:52 Компании 24 Twitter пуска услугата „ Потвърдено “ с три типа тикчетаОще от ЕкологияВиж всичкиЕвропейската вятърна промишленост се спъва, когато е най-необходимаКак повишаването на популацията въздейства на климатичните промени?ЕС разгласи още по-амбициозни климатични цели„ Хората са отговорни “: Какво споделят научните данни за изменението на климата? Следвай ни в обществените мрежи
RSS Получи последните вести на пощаЗапиши меИкономика Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР