Докато много икономики страдат от въздействието на руската инвазия в

...
Докато много икономики страдат от въздействието на руската инвазия в
Коментари Харесай

Тези икономики процъфтяват, докато войната на Путин гони пари и хора от Русия

Докато доста стопански системи страдат от въздействието на съветската инвазия в Украйна, няколко определени страни се възползват от притока на съветски мигранти и съпътстващото ги благосъстояние. Кои са тези страни?

Грузия, дребната някогашна руска република на южната граница на Русия, е измежду няколко кавказки и други страни, чиито стопански системи процъфтяват на фона на продължаващите разтърсвания. Армения и Турция също се подреждат в класацията. Най-малко 112 000 руснаци са емигрирали в Грузия тази година, съгласно разнообразни отчети, представени от CNBC.

Напускащите Русия и огромният печеливш

Първата вълна от съвсем 43 000 души напусна Руската федерация след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари, а втората вълна, чийто брой към момента е по-трудно да се дефинира, напусна след военната готовност на Путин през септември.

Първоначалната вълна на съветски мигранти е близо една четвърт (23,4%) от всички емигранти отвън Русия до септември, съгласно онлайн изследване измежду 2000 съветски мигранти, извършено от изследователската група Ponars Eurasia. По-голямата част от останалите съветски мигранти са избягали в Турция (24,9%), Армения (15,1%) и нецитираните " други " страни (19%).
 Военната машина на Путин: Tайното оръжие, което поддържа стопанската система на Русия
Военната машина на Путин: Tайното оръжие, което поддържа стопанската система на Русия

Продължаващите се военни желания на президента на Русия Владимир Путин се отразяват позитивно върху промишленото произвеждане

Напливът оказа голямо влияние върху стопанската система на Грузия, която към този момент бележи стопански напредък, след забавянето, породено от Covid-19. На този хон следим и грузинското лари, което се увеличи с 15% по отношение на мощния щатски $.

Двуцифреият растеж на Грузия, който никой не очакваше

Международният валутен фонд чака стопанската система на Грузия да нарасне с 10% през 2022 година, откакто преразгледа още веднъж оценката си този месец и утрои прогнозата си от 3%, направена през април.

" Скок на имиграцията и финансовите потоци, провокирани от войната ", са измежду аргументите, представени от МВФ за подема на тази страна. Експертите от Международния валутен фонд също по този начин плануват 5% растеж и на Турция тази година. Икономиката та Армения се чака да нарасне с 11% на фона на " огромния приток на външни приходи, капитал и работна ръка от Русия ".

Грузия се възползва от големия приток на капитали тази година, най-вече от Русия. Руската федерация съставлява три пети (59,6%) от притока на задграничен капитал в страната единствено през октомври - общият размер на който се е нараснал със 725% на годишна база.

Между февруари и октомври руснаците са трансферирали $1,412 милиарда по сметки в Грузия - повече от четири пъти над сумата от $314 милиона, трансферирани през същия интервал на 2021 година, съгласно данните на Националната банка на Грузия.

Междувременно руснаците откриха повече от 45 000 банкови сметки в Грузия до септември.

Междувременно демократичната имиграционна политика на страната разрешава на чужденците да живеят, работят и основават бизнес без нужда от виза. Подобно на Армения и Турция също, Грузия се съпротивлява на налагането на западни наказания против Русия, оставяйки руснаците и техните пари да се движат свободно през нейната граница.

Турция е предоставила разрешителни за престояване на 118 626 руснаци, като множеството от тях са вложили доста пари в закупуването на парцели. Но никоя страна не може да бие Грузия в това отношение. Една пета от покупките на парцели през 2022 година тук са били от страна на съветски жители.

Цените на парцелите в столицата Тбилиси са се повишили с 20% на годишна база през септември, а покупко-продажбите са се нараснали с 30%, съгласно грузинската банка TBC. Наемите са скочили със 74% през годината.

Освен това, 12 093 нови съветски компании са регистрирани в Грузия от януари и ноември - повече от 13 пъти повече от общия брой през 2021-а, съгласно Националната статистическа работа на Грузия. Грузинската валута в този момент се търгува на тригодишен връх.

Според изследване на Ponars Eurasia, извършено сред март и април, близо половината (43%) от съветските мигранти са споделят, че възнамеряват да останат в страната, в която са емигрирали дълготрайно. Над една трета (35%) не са решили, а съвсем една пета (18%) имат намерение да се реалокират другаде. Едва 3% възнамеряват да се върнат в Русия.
 Как се отразяват глобите на стопанската система на Русия до момента
Как се отразяват глобите на стопанската система на Русия до момента

Последствията и за газовия бранш на страната
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР