Докато международните играчи интензифицират усилията си да съберат Атина и

...
Докато международните играчи интензифицират усилията си да съберат Атина и
Коментари Харесай

Турция удължава кризата в Източното Средиземноморие

Докато интернационалните играчи интензифицират напъните си да съберат Атина и Анкара на масата за договаряния, решението на Турция да удължи наличието на сондажния си транспортен съд „ Оруч Рейс “ във водите, които Гърция счита за собствен континентален шелф, до 1 септември с издаването на навигационен телекс (НАВТЕКС) в четвъртък, се чака да удължи интензивното опълчване сред двете страни в Източното Средиземноморие. Това написа електронното издание на вестник Kathimerini, представено от организация " Фокус ".

Решението следва изказванията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и други висши чиновници, които обявиха, че „ Оруч Рейс “ ще напусне региона единствено откакто извърши задачата си.

С новия НАВТЕКС сондажният транспортен съд ще продължи да се движи във водите, за които Атина претендира, само че малко по-на север - към остров Кастелоризо.

Нарастващото напрежение също форсира интернационалната дипломатическа подвижност и в този момент се чака немския канцлер Ангела Меркел да организира договаряния с Ердоган в петък, до момента в който генералния-секретар на НАТО Йенс Столтенберг също повтори апела за разговор. В същото време на неофициалния Съвет на външните министри на Европейския съюз, който стартира в четвъртък, се разискват възможни наказания против Турция.

Освен това министър председателят Кириакос Мицотакис получи второ телефонно позвъняване в четвъртък от американския президент Доналд Тръмп, който го осведоми за диалога, който е водил по-рано с Ердоган.

Според малко изказване на дирекцията за връзки на турското президентство, Ердоган е споделил на американския водач, че „ не Турция е предизвикала неустойчивост в Източното Средиземноморие и е подчертал, че Турция е изразила своята поддръжка за деескалация и разговор “.

Въпреки че не се знае доста за наличието на диалога им, някои известия сочат, че държанието на Турция в Източното Средиземноморие провокира безпокойствие за Вашингтон.

Нещо повече, съгласно някои изказвания, в случай че Анкара продължи да подхранва напрежението в Източното Средиземноморие, оставените в изчакване наказания против Анкара поради закупуването на съветски зенитно-ракетни системи С-400 могат да бъдат задействани.

Междувременно в четвъртък гръцкият парламент ратифицира съглашение с Египет, което дефинира морските граници сред двете страни - стъпка, която Турция счита за враждебна. Сделката, която към този момент е утвърдена от Народното събрание на Египет, беше утвърдена със 178 гласа от „ Нова Демокрация “ и лявоцентристкото „ Движение за смяна “.

Осемдесет и един депутати от опозиционната СИРИЗА гласоподаваха „ въздържал се “. Общо 26 депутати от Гръцката комунистическа партия (ККЕ), националистическото „ Гръцко решение “ и партията MeRA25 за битка с икономиите гласоподаваха срещу съглашението.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР