Докато Косово очаква одобрението на американския Конгрес за закупуване на

...
Докато Косово очаква одобрението на американския Конгрес за закупуване на
Коментари Харесай

Косово между американския Джавелин и Сръбския свят

Докато Косово чака утвърждението на американския Конгрес за закупуване на противотанкови ракети " Джавелин ", зачестяват терзанията, че Западните Балкани могат да бъдат втори фронт на световното опълчване.

Прищина е във значим миг от построяването на страната, а познавачите на политическата динамичност на Балканите, с изключение на изразения оптимизъм по отношение на решението на Съединени американски щати да одобряват настояването на държавното управление на Косово за закупуване на въоръжение, повдигат въпроси у мнозина по отношение на дестабилизиращите проекти на Русия в района.

Политологът от Босна и Херцеговина Ясмин Муянович счита, че решението на Съединени американски щати да въоръжат Косово с противотанкови средства е " едно от най-положителните неща, случвали се в района от доста дълго време ".

Едно мощно и устойчиво Косово, съгласно Муянович, ще има доста позитивно влияние върху задачите Западни Балкани, като се вземе поради конфликтният метод на Сърбия, илюстриран наскоро от терористичната офанзива от 24 септември предходната година в Банска и Звечан, когато сръбска въоръжена група атакакува силите за сигурност на Косово.

„ Когато Александър Вулин или Александър Вучич приказват за " Сръбски свят ", целият район би трябвало да се тревожи, освен Косово, тъй като това е опасност за всички “, акцентира той в панелна полемика, цитират от " Албениън пост ".

Косово би трябвало да бъде мощно и устойчиво. Американският специалист по сигурността Ивана Страднер е уверена, че в случай че Русия не бъде спряна, Балканите ще бъдат " вторият фронт на Русия в Европа ".

„ Отдавна предизвестявам за опцията от война на Балканите “, написа тя в обществената мрежа X.

Реакцията на Страднер пристигна, откакто американският президент Джоузеф Байдън предизвести, че възможното прекъсване на финансовата помощ за Украйна може да докара до бърза победа на Русия и нова рецесия на Балканите.

„ Ако си тръгнем и Русия успее да продължи офанзивата и да срине Украйна, какво мислите, че ще се случи в балканските страни? “, попита Байдън членовете на своята партия.

От друга страна, за старши откривателя в Центъра за разбор на европейската политика (CEPA), основан във Вашингтон, Леон Хартуел, приемането на настояването на държавното управление на Косово от Съединени американски щати за продажба на противотанкови ракети " Джавелин ", е показателно за мощна реакция против всички вероятни провокации от страна на режима на президента на Сърбия Александър Вучич.

Това решение, което Хартуел разказва като " стратегическо ", акцентира уговорката на Съединени американски щати за подсилване на отбранителната позиция на Косово.

„ Съобщението за продажбата на ракети служи като непогрешим знак, че Америка е подготвена да укрепи дълготрайните отбранителни качества на Косово, както и способността да отбрани своя суверенитет и териториална целокупност “, сподели той.

Съединени американски щати оповестиха на 11 януари, че са приели настояването на Косово за закупуване на 246 системи " Джавелин ", които демонстрираха невероятна успеваемост в битката на Украйна против съветските танкове.

От Държавния департамент показаха, че покупката ще коства на Косово 75 милиона $.

Въпросът занапред ще бъде прегледан от американския Конгрес за утвърждение, само че президентът на Косово Вьоса Османи акцентира, че има вяра, че настояването за закупуване на тези оръжия ще бъде утвърдено.

Междувременно Вучич дефинира новината като " огромно отчаяние ". /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР