Докато коалиционният съвет заседаваше заради отказа на БСП България да

...
Докато коалиционният съвет заседаваше заради отказа на БСП България да
Коментари Харесай

Насред коалиционния съвет - Нинова непреклонна: няма да подпише за военна помощ

Докато съдружният съвет заседаваше поради отхвърли на Българска социалистическа партия България да изпрати военна помощ на Украйна, социалистическата лидерка Корнелия Нинова бе в ефира на Българска национална телевизия, с цел да затвърди: в случай че се стигне до такова решение левицата излиза от властта.

" Няма да си сложа подписа под експорт на оръжия и муниции за Украйна. Ако въобще взема решение Народното събрание този въпрос... ", съобщи Нинова, която е и стопански вицепремиер и министър под чиято шапка е военно-промишленият комплекс.

Не стана ясно какво загатва тя - дали засяга обстоятелството, че в в този момент предлаганите решния Народното събрание дава мандат на Министерския съвет да реши какво тъкмо да изпрати - а той може да изпрати както единствено каски, по този начин и муниции и смъртоносни оръжия.

На външния министър на Украйна Дмитро Кулебе, който прекара дни у нас в молби България да помогне (като от левицата не се срещнаха с него), Нинова отвърна задочно по този начин:

" Решенията за България се взимат в България от българските институции ".

Лидерката обоснова и отхвърли на социалистите да изпратят представител в държавната делегация, която отпътува за Киев, по този начин:

" Ако задачата на това пътешестване е да се срещнем на място с ужаса на войната, с жертвите - ние това го знаем добре. Съпричастни сме. Ако задачата е да чуем от господин Зеленски (украинският президент Володимир Зеленски, б.р.) какво желае очи в очи - това също го знаем. Просто да пътуваме до такава степен да го чуем, просто няма смисъл. Това надали ще промени нашата позиция ".

Нинова отново отхвърли България да праща оръжия на Украйна посредством търговски покупко-продажби, само че отново съобщи, че е допустимо крайният получат да го препраща към нападнатата от Русия страна. Реши да изясни и изнесените от личното й министерство след парламентарно запитване от ГЕРБ данни, показващи, че за интервала от началото на войната доникъде на април България е изнесла оръжия за три пъти по-висока стойност в страни от Европейски Съюз. Което от ГЕРБ разтълкуваха точно като даване на оръжия за Украйна посредством " медиатор " - т.е. крайният адресат съгласно българските покупко-продажби. Нинова стартира да изброява страни, за които изнасяме, в Африка, Америка и мн. други, макар че справката бе за Европа. А след това съобщи, че поради серията от избори предходната година междуведомствената комисия по експортен надзор не била заседавала (не стана ясно какво тъкмо й е пречило, откакто имаше правителства) и по тази причина при започване на тази година се били натрупали неразгледани покупко-продажби за експорт - към 120 на брой.

" Много екзотична, ексцентрична. Опитвам се да бъда мека, тъй като си почитам съдружните сътрудници ".

Така пък Нинова разяснява концепцията на премиера Кирил Петков жителите да дарят по една заплата за муниции за Украйна.

Стана ясно още, че левицата желае минималната работна заплата да стане 770 лева при 710 в този момент. Финансовото министерство е срещу. Както и концепцията на социалистите за таван на цените и за необлагаем най-малко.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР