Докато Израел бомбардира Газа с ракети, семействата на онези, които

...
Докато Израел бомбардира Газа с ракети, семействата на онези, които
Коментари Харесай

Семейства на заложници от Хамас се тревожат за близките си, докато Израел удря Газа

Докато Израел бомбардира Газа с ракети, фамилиите на тези, които са държани за заложници от Хамас, се борят със знанието, че това може да стане с цената на живота на техните близки.

Групировката, която ръководи Газа, предизвести, че ще убие един от 130-те заложници всякога, когато израелската войска бомбардира цивилни цели в Газа без предизвестие.

Продължете да четете

лист от 2 детайла 'Десетки' цивилни, държани за заложници от Хамас: Израелски военни Хамас споделя, че ще убие заложници, в случай че израелските офанзиви против цивилни в Газа продължат завършек на списъка

Бойци на Хамас взеха заложниците най-вече от музикален фестивал в кибуца Нир Оз в израелската пустиня Негев в събота, откакто пробиха мощно укрепената разграничителна ограда на Израел и минаха в страната от Газа.

Пленниците включват израелски бойци и цивилни, както и чужденци. Хамас съобщи, че търси освобождението на всички палестински пандизчии в израелските затвори – към 4500 арестувани, съгласно израелската правозащитна група B’Tselem – в подмяна на пленниците.

Според избавителната работа ZAKA 260 души също са били убити на територията на фестивала за електронна музика Supernova.

Скоро откакто новината избухна, Ахал Бесораи научи от очевидци, че бойците са заловили сестра му, нейния брачен партньор и техния наследник и щерка младежи, дружно с десетки други.

„ Трябва ли да рева, тъй като те към този момент са мъртви? Трябва ли да се веселя, тъй като може би са хванати, само че към момента са живи? “ Ахал Бесораи, лайф коуч и притежател на курорт, който живее във Филипините и е израснал в кибуца Беери, сподели пред организация Асошиейтед прес. „ Моля се на Бог всеки ден тя да бъде открита жива със фамилията си и всички да се съберем още веднъж. “

Ахува Майзел сподели пред осведомителната организация DPA, че търси щерка си.

„ Не знам дали щерка ми лежи някъде кървяща, не знам дали са я отвели в Газа, не знам дали страда “, сподели той, добавяйки, че последния път, когато е приказвал на щерка си Ади беше в събота сутринта.

„ Тук има кръвопролитие, те предизвикват кръвопролитие, стотици терористи стрелят “, сподели Ади на Майзел по време на късия им диалог.

„ Ако някой я държи в плен, апелирам, апелирам, останете хора. Всички имаме една и съща ДНК, всички сме просто хора “, сподели Майзел.

Ели Елбаг сподели, че се е събудил в събота от текстови известия от щерка си Лири, 18-годишна, която преди малко е почнала военното си образование като армейски наблюдаващ на границата с Газа.

Бойците стреляха по нея, написа тя. Минути по-късно известията стопираха. До свечеряване видео, публикувано от Хамас, я демонстрира натъпкана в израелски боен камион, настигнат от бойци. Лицето на пленник до Лири беше обезобразено и окървавено.

„ Гледаме телевизия непрестанно и търсим диря от нея “, сподели Елбаг. „ Мислим за нея от самото начало. През цялото време се чудех дали се грижат за нея, дали я хранят, по какъв начин се усеща и какво усеща. “


За Израел намирането на заложници в Газа може да се окаже мъчно. Въпреки че линията е дребна, обект на непрекъснато въздушно наблюдаване и заобиколена от израелски сухопътни и военноморски сили, територията на малко повече от час от Тел Авив остава ненапълно непрозрачна за израелските разследващи организации.

Бойци разгласиха видеоклипове на заложниците и фамилиите бяха оставени в мъка, чудейки се за ориста им.

Йоси Шнайдер се бори с паники, откогато членовете на фамилията му бяха отвлечени от Нир Оз. Той видя видео на братовчедка си и нейните две момчета, държани за заложници.

„ Това е като необикновено неприятен филм, като призрачен сън “, сподели Шнайдер в понеделник. „ Просто ми би трябвало информация дали са живи “, добави той.

Липсва и неговата вуйна, която се нуждае от лекарство за лекуване на диабета и заболяването на Паркинсон. Откакто фамилията разбра, че са взети за заложници, сестрата на дамата е толкоз ужасена, че е „ като зомби, жива и мъртва по едно и също време “, сподели Шнайдер, сътрудник по недвижими парцели в израелския град Холон.

Предупреждение към Хамас

Външният министър на Израел Ели Коен сподели, че страната е решена да върне заложниците вкъщи и насочи предизвестие към Хамас.

„ Изискваме Хамас да не наранява нито един от заложниците “, сподели той. „ Това военно закононарушение няма да бъде простено. “

Несигурността тежи тежко и върху фамилиите, които към момента не знаят дали роднините им са били убити, отведени в плен на Хамас или са избягали и се укриват.

Томер Нойман, чийто братовчед участва на музикален фестивал покрай границата с Газа и от този момент е липсващ, се надява, че това е последната от трите благоприятни условия.

Братовчедката Ротем Нойман, която е на 25 години и е португалски жител, се обадила на родителите си от фестивала, когато чула ракетен изстрел, сподели той.

Тя се натрупа в кола с другари, споделиха очевидци, само че избяга, когато срещнаха камиони, цялостни с бойци. По-късно телефонът й е открит покрай бетонен заслон.

„ Всичко, с което разполагаме, са частици информация “, сподели Нойман, който живее в Бат Ям, град южно от Тел Авив.

„ Това, което мисля в този момент, не е война и не е бомбардировка “, сподели той. „ Всичко, което желаеме, е да знаем къде е Ротем и да знаем какво се е случило с нея и желаеме мир. “

Тайландски пленници

Семействата на тайландски служащи, които са измежду заложниците, приказваха с новинарската организация AFP във вторник за страховете си за тяхната сигурност.

Канярат Суриясри, чийто брачен партньор Оват Суриясри е измежду хванатите, описа ужаса си, когато научи новината.

„ Когато чух, че той е измежду 11-те заложници, взети от Хамас, сърцето ми се сви “, сподели тя. „ Очаквам да науча положителни вести. “

Оват, 40-годишен от провинция Сисакет в източен Тайланд, е „ доста отзивчив, грижлив и благополучен мъж “, сподели тя.

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР