Докато икономическата и геополитическа нестабилност се разпростира все така уверено

...
Докато икономическата и геополитическа нестабилност се разпростира все така уверено
Коментари Харесай

Ново поколение кибератаки заплашва бизнеса през 2023 г.

Докато икономическата и геополитическа неустойчивост се разгръща все по този начин решително и през новата година, специалистите предвиждат, че това ще сложи още по-голям акцент върху кибесигурността през 2023 година Това бе съществена тематика и на полемиките по време на годишната среща на Световния стопански конгрес през януари в Давос, където експертите по сигурността предизвестиха, че светът ще се изправи пред уголемен пейзаж от онлайн закани и все по-софистицирани хакерски атаки като фишинг, рансъмуер, DDoS (разпределена офанзива за отвод на услуга).

А те към този момент порастват със сериозен ритъм и съгласно Cloudflare, компания за киберсигурност, предоставяща услуги на 30% от фирмите във Fortune 500, единствено DDoS нападенията, които наводняват даден уебсайт с подправен трафик и водят до неприятна функционалност на уеб страницата или до цялостното му прекосяване офлайн, през 2022 година са скочили със 79%.

Според Доклада за световните опасности на Световния стопански конгрес евентуалните цели на хакерски атаки също се усилват и през днешния ден те надалеч не се изчерпват с  държавни организации или огромни корпорации, а включват всяка организация, която обработва потребителски данни – без значение какъв брой дребна е тя. „ На процедура огромните киберзаплахи заплашват даже повече междинните и дребните предприятия, които постоянно нямат човешкия, времевия и финансовия запас да се погрижат качествено за цифровата си сигурност сами ”, счита и Николай Николов, шеф „ Бизнес продажби и маркетинг “ в Yettel.

Според Николов новите технологии и онлайн средата идват и с от ден на ден и комплицирани закани за данните, системите и устройствата на бизнеса. Докладът на Световния стопански конгрес показва, че бизнес водачите са доста по-наясно с киберзаплахите през днешния ден в сравнение с преди година, само че заключава, че организациите не престават да се сблъскват със обилни провокации, когато става въпрос за дейно справяне с проблемите в киберпространството. „ Затова и задачата на фирмите, които поддържаме бизнеса с софтуерни решения, е да осигурим качествена цифрова отбрана даже за най-малките компании, които постоянно нямат запас за своя IT поддръжка “, счита Николов. Това е и повода преди по-малко от 6 месеца телекомът да пусне антивирусни артикули за бизнеса в партньорство с потвърдения специалист в цифровата отбрана Trend Micro, изяснява той.

Антивирусните решения на Yettel дават опция за прекъсване на разнообразни типове закани, за предотвратяване на устройствата от зловредни офанзиви, както и за разкриване на опити за пробиви в системите на компанията консуматор. Мрежата за умна отбрана на Trend Micro (Smart Protection Network™) употребява световни датчици за изследване на опасности, посредством които съумява в действително време да разпознава новите закани и да обезпечи отбрана от тях, преди да доближат до устройствата на потребителя: преносими компютри, таблети, компютърни устройства и смарт телефони, без значение дали работят под Windows, Mac, iOS или Android.  

Kлиентите получават отбрана на данните и уязвимите точки, надзор на употребяваните приложения, уеб пречистване и отбрана на имейл порталите и известията. Услугата планува и битка против зловредния програмен продукт, в това число против ставащите все по-популярни рансъмуер офанзиви. Продуктът е елементарен за инсталиране и прилагане и е облачно основан, което прави внедряването му бързо и просто, без да са нужни огромни систематични запаси и специфични познания. Управлението и мониторингът също са оптимално опростени с облачно-базираната централизирана платформа, която е налична от всеки уеб браузър. Според Николов осведомителната сигурност е сериозен въпрос, който е към този момент е годен във всеки миг и макар че киберрисковете не са толкоз забележими, те са действителни и извънредно рискови.  „ Инвестициите в отбрана на информационната и софтуерната инфраструктура престанаха да са екзотика за фирмите и също са напът да влязат в графата „ новото обикновено “, счита експертът от Yettel.
Текстът е част от бр. 113 на сп. „ Икономика “. Публикува се в Economic.bg по силата на партньорско съглашение сред двете медии.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР