Докато говоря с вас, водата в ивицата Газа е на

...
Докато говоря с вас, водата в ивицата Газа е на
Коментари Харесай

Помощи за хората в Газа: На ръба на колапса сме

" Докато приказвам с вас, водата в линията Газа е на изчерпване ", споделя пред AРД Филипе Лазарини, началник на Агенцията за подкрепяне на палестински бежанци на Организация на обединените нации (UNRWA). “Няма електричество. Газа е в задушаваща хватка и наподобява, че светът е изгубил своята човещина ”, споделя той. 

Огромен дефицит на филантропична помощ

Откакто Израел отговори на бруталните терористични офанзиви на Хамас с обстрел на района, един милион палестинци избягаха от северната към южната част на линията Газа. Най-малко 400 хиляди души търсят протекция в учебните заведения и лечебните заведения на UNRWA. Но ресурсите на Агенцията също са на привършване. “На ръба на колапса сме ”, споделя Лазарини. 

Още преди началото на сегашната война в Близкия изток, UNRWA осигуряваше хранителни артикули за над 1 милион души в линията Газа. Общо тя се грижи за шест милиона палестински бежанци - в Йордания, Сирия, Ливан. Но в този момент Агенцията е изправена пред най-тежката си рецесия, откогато бе основана от Общото заседание на Организация на обединените нации през 1949 година, осведоми немската обществено-правна медия.  

В линията Газа има сериозен дефицит на филантропична помощ, само че донорите са мощно разколебани, тъй като помощите, предопределени за цивилното население в линията Газа, доближават и до радикалната ислямска организация Хамас, споделя специалистът по тероризъм Матю Левит от мозъчния концерн “Вашингтонски институт за близкоизточна политика ”.

Хамас складира ракетите си в учебни заведения

Половината от целия бюджет на UNRWA се излива в Газа - район, който се управлява от Хамас от 2007 година. Освен филантропична помощ, тези пари подсигуряват и учебното обучение на над половин милион девойки и момчета. UNRWA също така подкрепя слабата стопанска система в района. Училищата и лечебните заведения, които Организация на обединените нации поддържа, обезпечават работа на хиляди младежи. 

Питейната вода е на изчерпване в линията ГазаСнимка: MOHAMMED ABED/AFP

Но нееднократно от Агенцията са подлагали на критика остро злоупотребите на Хамас с тези помощи и инфраструктура, изяснява Левит пред AРД. “Те складират свои ракети в учебните заведения - и това се е случвало нееднократно. Точно както манипулират и учебниците, които по-късно съдържат изречения, с които демонизират израелците “, споделя той.

Всичко това е единствено един образец по какъв начин вместо да се грижи за потребностите на палестинците, Хамас се държи войнствено и екстремистки. UNRWA постоянно е сложена под натиск  и даже принудена да се оправдава поради разнообразни произшествия. Например, когато нападенията против израелци биват наричани в тези учебници “барбекюта ”. Или когато палестински учители, заплащани от UNRWA, възхваляват терора в интернет.

Хамас управлява всичко

Матю Левит не е сюрпризиран: “Хамас събира налозите и следи всяка икономическа активност в линията, в това число и филантропичния бизнес. Те получават информация за всичко. ” Според специалиста е знае се, че Хамас копае тунели под оборудванията на UNRWA и от време на време употребява тези здания, с цел да съхранява оръжията си. “И не мисля, че UNRWA е в положение да се опълчи дейно на сходни дейности ”, споделя Левит. 

В UNRWA работят към 30 000 души, а организацията има годишен бюджет от към 1,5 милиарда евро. Германия е вторият максимален донор след Съединени американски щати. Но и преди последната ескалация имаше усложнения с финансирането. Когато Доналд Тръмп беше президент, Съединени американски щати краткотрайно преустановиха изпращането на средства. 

Макар рецензията да е основателна, опция на Агенцията няма, споделя Ричард Гоуън от мозъчния концерн Crisis Group. “Очевидно е, че Хамас се възползва от някои уреди. И всякога Организация на обединените нации би трябвало да се пази. Но би трябвало да бъдем реалисти. С сходни обекти постоянно може да се злоупотребява ”. UNRWA съставлява единствената обществена и икономическа отбрана за доста повече цивилни палестинци, в сравнение с за терористите, акцентира Гоуън. 

Алтернативата е цялостна филантропична злополука

В последна сметка западните страни изпращат помощи и на Афганистан, с цел да предотвратят филантропична злополука, въпреки да знаят, че там ръководят талибаните. “Смятам, че имаме обвързване поддръжката за палестинците да продължи, даже да са ръководени от Хамас ”, споделя Гоуън. Защото алтернативата е цялостна филантропична злополука. А без учебните заведения и работните места, които UNRWA основава, младежите в района ще се насочат към екстремизма. 

Експертите са единомислещи, че когато спорът утихне, потребността от филантропична помощ в Газа ще е още по-голяма. И сега 13-те хиляди чиновници на UNRWA, които в този момент работят под обстрел, имат потребност от в допълнение подкрепление, споделя говорителката на организацията Жулиет Тума. Повечето от тях са палестински бежанци, а 14 чиновници на Агенцията към този момент бяха убити. Тума добавя: “Изпаднали са в суматоха. Уморени са. И ни молят: Измъкнете ни от този пъкъл! ”

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР