Докато Европа и НАТО се подготвят за реакция при сценарий

...
Докато Европа и НАТО се подготвят за реакция при сценарий
Коментари Харесай

Защо Германия отказва военна помощ на Украйна

Докато Европа и НАТО се приготвят за реакция при сюжет на боен спор в Украйна, а Русия разполага близо 100 000 бойци по югозападната си граница - Германия стои настрана от всички апели за превантивна помощ за Киев. 

Новото държавно управление в Берлин освен отхвърля апелите на Украйна за продажба на бойна техника, само че съгласно Wall Street Journal блокира и опцията на други страни да пренасочат запас към страната. 

Американската медия заяви, че държавното управление на Олаф Шолц е отказало да издаде разрешителни на Естония, която е възнамерявала да даде военна помощ на Украйна с създадени в Германия материали. 

В същото време - Съединени американски щати, Англия, Франция, Турция и Литва поеха ангажимент да обезпечат поддръжка за Киев, в това число с противотанкови ракети Javelin, ракети " земя-въздух " Stinger, и други

Още през декември министърът на защитата на Украйна Олексий Резников разяснява пред Financial Times, че Германия основава спънки пред желанието на Киев да поръча антиснайпер-системи и оръжия за обезвреждане на безпилотни самолети през службата на НАТО. 

Резников се възмущава, че страната освен задълбочава енергийната си взаимозависимост от Русия посредством " Северен поток 2 " и отслабва позицията на Украйна, само че и блокира опитите й да се самоотбранява. 

Германското държавно управление отхвърля да поддържа и анонсите на Съединени американски щати за въвеждане на оптимални наказания против Русия при положение на инвазия в прилежащата страна. 

Изследване, оповестено в Der Spiegel преди дни, демонстрира, че само гласоподавателите на " Зелените " са склонни да защитят конфронтационна позиция на държавното управление на Шолц против Москва (42%). Само 23% от симпатизантите на Партията на свободните демократи поддържа по-агресивни ограничения по отношение на Путин. 

" Алтернатива за Германия " стои на последно място с 12% от симпатизантите, котио считат, че федералното държавно управление би трябвало да изостри тона си по тематиката с Русия. 

Лидерът на баварския закостенял ХСС Маркус Зьодер се разгласи срещу въвеждането на по-строги наказания против съветската страна - да вземем за пример изключването и от финансовата система SWIFT. Това би изключило Русия от международните пазари, което би довело до прекъсване на всички разплащания сред немските и съветските компании, обслужване на заеми и др. 

Зьодер счита, че Русия е " сложен сътрудник, само че не е зложелател на Европа ", по тази причина не си показва немски военни доставки в Украйна. 

Същата позиция се пази и от новия външен министър Аналена Бербок, съпредседател на " Зелените ". 

Основният мотив за тази позиция? Втората международна война. 

Историческите претекстове, които Бербок акцентира пред медиите, са свързани с наследството от Нацистка Германия и колосалните вреди, които нашествието на Хитлер в Съюз на съветските социалистически републики нанася. 

Специалистът по сигурността Марсел Дирсус показва, че за доста хора в Германия е немислима самата концепция, че немски оръжия може да бъдат употребявани за пукотевица против съветски бойци. 

Същите думи употребява и Нилс Шмид - представителят по въпросите на външната политика в ръководещата Социалдемократическа партия на Германия. Spiegel го цитира да споделя, че възможни военни доставки може да допринесат за ескалацията на напрежението, " да не приказваме за историческите последици, при които немски оръжия биха били употребявани против Русия за първи път след края на Втората международна война ". 

Това опрощение е неуместно за Киев. Посланикът на Украйна Андрий Мелник разяснява пред DPA, че в случай че Германия желае да носи отговорност за предишното си, тази отговорност би трябвало да се ползва и по отношение на Украйна, която е изгубила най-малко 8 милиона души от популацията си по време на нацистката окупация.

Не всички в Германия са настроени против военната помощ за Украйна. По време на предизборната акция предходната пролет съпредседателят на " Зелените " Роберт Хабек разяснява, че поддържа изпращането на отбранителни оръжия в страната. Изказването му обаче е посрещнато с остра вътрешна опозиция, поради която той влиза в пояснителен режим. В момента Хабек е вицеканцлер на Германия и министър на стопанската система, като дава отговор за разрешаването на оръжейния износ. 

Германия е един от най-големите производители и експортьори на оръжия в света. По предварителни данни, експортът през 2021 година е стигнал до 9,35 милиарда евро, което е 61% нарастване на годишна база. Почти половината от тези доставки са изпратени в Египет, оповестява AP, без значение от рецензиите на правозащитни организации, които упрекват държавното управление в Кайро за тежки нарушавания на човешките права. 

Около 5,2 млн. евро е цената на износа на немската отбранителна промишленост към Украйна през 2021 - множеството от продукцията съставлява доставки на персонално оръжие, информационни устройства и др. 

От Киев желаят да поръчат бойни кораби и системи за противовъздушна защита. Отговорът на Германия: ще ви предоставим изцяло окомплектована полева болница с нужното образование на личен състав за общо 5,3 млн. евро. 

Новото държавно управление обаче се готви да затегне още законодателството за експорт като част от уговорката за политика в интерес на опазването на мира.

Министърът на защитата Резников не приема концепцията, че Путин може да бъде възпрян единствено с дипломатически средства. 

" Да не предизвикваме Русия? Тази тактика не работи и няма да проработи ", споделя той пред FT, като припомня нашествието в Грузия през 2008 година, откакто Германия и Франция се опълчват на отварянето на опцията за присъединението й в НАТО. 

Spiegel цитира източници от немските въоръжени сили, съгласно които Русия още не е подготвена да нахлуе в Украйна и да задържи възможни окупирани територии без значение от досегашното скупчване на части. 

Но обстановката може да се промени, когато дойдат подкрепления и " се вижда ясно, че от цяла Русия към този момент се активизират сили към украинската граница ". 

Медията се базира на източници в Министерството на защитата, съгласно които в първата половина на февруари би трябвало да стане ясно какво тъкмо желае да направи Владимир Путин.  
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР