Докато доста аристократи в Обединеното кралство се оказаха без покани

...
Докато доста аристократи в Обединеното кралство се оказаха без покани
Коментари Харесай

НА ЖИВО Коронацията на Чарлз Трети

Докато много аристократи в Обединеното кралство се оказаха без предложения за коронацията на крал  поради лимитираните места в Уестминстърското абатство, трима български жители ще вземат участие в нея.

Бившият ни цар и министър председател Симеон Сакскобургготски и брачната половинка му Маргарита са част от европейските монархически фамилии, които идват в Лондон, с цел да споделят с новия английски крал това значимо събитие в живота му. Те ще седят паралелно с нидерландския крал Вилем-Александър и кралица Максима, белгийския крал Филип и кралица Матилда, принца на Монако Албер и брачната половинка му принцеса Шарлийн, испанския крал Фелипе и кралица Летисия, шведския крал Карл XVI Густав и щерка му принцеса Виктория, оповестява " 24 часа ".

България ще бъде показана и от служебния министър председател Гълъб Донев. Той пък е част от международния политически хайлайф, приближаващ за коронацията.

Повече от 100 държавни глави от цялостен свят са приели поканата на Бъкингамския замък да вземат участие в тържествата. Франция, Германия и Италия ще бъдат показани от президентите си, а Австралия, Нова Зеландия и Канада - от министър председателите си.

Американският президент Джо Байдън също бе поканен, само че се обади на Чарлз III да се извини, че няма да може да взе участие персонално, а ще пристигна брачната половинка му Джил Байдън. Около отсъствието му обаче се развихри спор. Според някои анализатори това е неприятен знак за околните съюзнически връзки на Обединеното кралство и Съединени американски щати. Други успокоиха, че американската администрация просто е решила да спести това презокеанско пътешестване на 80-годишния Байдън, откакто в средата на април посети Северна Ирландия. Историци пък припомниха, че американски президенти в никакъв случай не са взели участие в коронации на английски монарси. Първо – до момента в който нямало самолети, било дълго да пътуват с кораби, а по-късно – тъй като двустранните връзки се влошили.

От Съединени американски щати се чака да дохвъри и по-малкият наследник на крал Чарлз III, който се отхвърли да служи на короната и емигрира в Калифорния, откакто се ожени за американската актриса Меган Маркъл. Принц Хари ще присъства на коронацията самичък и се чака незабавно да отлети назад, с цел да може да се включи в рождения ден на сина си Арчи. Момченцето става на 4 година в деня на коронацията на дядо си, само че няма да бъде част от тържествата. Заради рецензиите, които родителите му насочиха към кралското семейство, е преценено, че е уместно само татко му да взе участие в историческото събитие. 

 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР