Докато белгийската полиция започна втора вълна от обиски в Европейския

...
Докато белгийската полиция започна втора вълна от обиски в Европейския
Коментари Харесай

Брюксел и корупционният скандал - няколко гнили ябълки или цяла гнила бъчва?

Докато белгийската полиция стартира втора вълна от обиски в Европейския парламент, замаян брюкселски хайлайф стартира да се бори с неуместен въпрос в основата на следствието за рушвет в Катар: какъв брой надълбоко е прогнило, написа " Политико ", представен от

Досега полицейските следствия, стартирани от белгийския прокурор Мишел Клейз, са вкарали четирима души в пандиза, в това число вицепрезидента на Народното събрание Ева Кайли, по обвинявания в корупция, пране на пари и присъединяване в незаконна организация.

След като първичният потрес от тези арести мина, няколко чиновници на Народното събрание споделиха пред " Политико ", че считат, че обвиняванията ще бъдат лимитирани до " няколко лица ", които са се заблудили, като се твърди, че са приели стотици хиляди евро в брой от катарски ползи.

Но тази доктрина започваше да се разплита в понеделник вечерта, защото белгийската полиция извърши нова серия от обиски в офисите на Народното събрание тъкмо когато депутатите се събираха в Страсбург, едно от двете места на Европейския парламент, за първата си среща след новината за арестите, публикувана в петък.

С 19 претърсени резиденции и офиси — в допълнение към Народното събрание — шестима задържани и суми от минимум към 1 милион евро, някои чиновници и деятели на Европейски Съюз споделиха, че имат вяра, че още имена ще бъдат въвлечени в разширяващата се мрежа — и че абсурдът с подкупите в Катар е знаменателен за доста по-дълбок и по-широко публикуван проблем с корупцията освен в Европейския парламент, само че и във всички институции на Европейски Съюз.

В Народното събрание слабият контрол върху финансовите действия на членовете и фактът, че страните съумяват да се свържат с тях, без въобще да записват срещите в обществен указател, се равнява на рецепта за корупция, настояват тези критици.

Отвъд Народното събрание те показаха въртящата се врата на висши чиновници, които се насочат да обслужват частни ползи след работа в Европейската комисия или Съвета, като доказателство, че по-строгият контрол на институциите е подходящ. Други се позоваха на наследството на Комисията на Жак Сантер, която подаде всеобща оставка през 1998 година, като доказателство, че никоя институция на Европейски Съюз не е ваксинирана против нелегално въздействие.

" Съдилищата ще дефинират кой е отговорен, само че това, което е несъмнено е, че не е единствено Катар и освен лицата, които са посочени, са забъркани " в интервенции за задгранично въздействие, разяснява Рафаел Глюксман, френски народен представител от социалистите и демократите, който управлява комисия против непозната интервенция в Народното събрание.

Мишел ван Хултен, някогашен народен представител, който в този момент оглавява офиса на Transparency International в Европейски Съюз, сподели, че въпреки фрапиращите случаи на корупция, включващи торби с пари, да са редки, " е доста евентуално в този скандал да има имена, за които към момента не сме чували. Има непозволено въздействие в мащаб, който не сме виждали до момента. Не е належащо да включва торби с пари. Това може да включва пътувания до далечни дестинации, платени от задгранични организации - и в този смисъл има по-широко публикуван проблем.

Към казуса се прибавя и фактът, че Парламентът няма вградени отбрани за вътрешните лица, подаващи сигнали за нередности, макар че гласоподава в поддръжка на такива отбрани за жителите на Европейски Съюз, добави той. Още през 1998 година един осведомител, осъдителен неприятното ръководство в Комисията на Сантер, форсира всеобщата оставка на изпълнителната власт на Европейски Съюз.

Глюксман също прикани за " извънредно дълбоки промени " на система, която разрешава на законодателите да заемат повече от една работа, оставя надзора върху персоналните финанси на саморегулиращ се комитет, формиран от депутати и дава на държавните артисти достъп до законодателите, без да се постанова да записват своите срещи обществено.

" Ако Народното събрание желае да се измъкне от това, ще би трябвало да ударим мощно и да предприемем извънредно дълбоки промени ", добави Глюксман, който по-рано уточни Русия, Грузия и Азербайджан като страни, които се стремят да въздействат върху политическите решения в Народното събрание.

За да стартира оправянето с казуса, Глюксман прикани за основаването на ad hoc проверяваща комисия в Народното събрание, до момента в който други леви и зелени депутати настояха за промени, в това число назначение на вицепрезидент за битка с корупцията, който да размени Кайли, която беше изключена от групата на S&D късно в понеделник и основаване на комисия по нравственос, която да управлява всички институции на Европейски Съюз.

Чашата е на половина цялостна

Други обаче не бяха толкоз уверени, че следствието за корупция ще разкрие нови имена или че обстоятелствата, разкрити предишния петък, приказват за някакъв по-широк проблем в Европейски Съюз. Запитан за мащаба на абсурда с подкупите, един почитан чиновник на Народното събрание, който пожела да остане неизвестен, сподели: " Колкото и съществено да е това, това е въпрос на обособени лица, на няколко души, които са взели доста неприятни решения. Разследването и арестите демонстрират, че нашите системи и процедури работят. "

Валери Хайер, френски народен представител от центристката група Renew, направи сходна записка, като сподели, че въпреки да е надълбоко загрижена за " риска за нашата народна власт ", обвързван с непозната интервенция, тя не има вяра, че абсурдът сочи към " генерализирана корупция " в Европейски Съюз. " За страдание има гнили ябълки ", сподели тя.

Президентът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която е подложена на рецензии поради нейните покупко-продажби за имунизиране против COVID-19 с Pfizer, отхвърли да отговори на въпроси по отношение на връзките на нейния вицепрезидент Маргаритис Схинас с Катар на брифинг за пресата, което провокира гнева на пресата в Брюксел.

Гръцкият еврокомисар представляваше Европейски Съюз на церемонията по откриването на Световното състезание по футбол предишния месец и беше подложен на критика от евродепутатите поради своите туитове през последните месеци, в които хвалеше трудовите промени в Катар.

Попитана за отговора на Комисията на корупционния скандал в Катар, който обхвана Европейския парламент и по-специално за позицията на Схинас, фон дер Лайен замълча за гръцкия комисар.

Фон дер Лайен обаче наподобява поддържа основаването на самостоятелен орган по нравственос, който може да проверява непозволени дейности във всички органи на Европейски Съюз.

" Тези правила за лобиране от държавни артисти са едни и същи и в трите институции на Европейски Съюз ", сподели високопоставеният чиновник на Народното събрание, имайки поради Европейската комисия, Парламента и Европейския съвет, кръглата маса на държавните управления на Европейски Съюз.

Разделението по отношение на това по какъв начин да се оправим с корупцията демонстрира по какъв начин даже в лицето на това, което наподобява като впечатляващ образец за корупция, членовете на брюкселската система - състояща се от хиляди добре платени бюрократи и определени чиновници, доста от които се употребяват със законов имунитет като част от техните длъжности — се стремят да се предпазят от надзор, който може да заплаши приходите или да провали кариерата.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР