Кремъл отрече, че руските сили са използвали химическо оръжие в

...
Кремъл отрече, че руските сили са използвали химическо оръжие в
Коментари Харесай

Кремъл отрече, че използва химическо оръжие в Украйна

Кремъл отхвърли, че съветските сили са употребявали химическо оръжие в Украйна.

На 1 май Държавният департамент на Съединени американски щати разгласи, че Русия е употребила неразрешеното вещество хлорпикрин при военните дейности.

Москва обичайно отхвърля осъществените от нейните войски закононарушения. Съединени американски щати обаче подчертаха, че с използването на хлорпикрин Москва е нарушила Конвенцията за възбрана на химическите оръжия (КЗХО).

" Видяхме новините за това. Както постоянно, сходни обвинявания звучат изцяло безпочвено и голословно. " - твърди представителят на Кремъл Дмитрий Песков, представен от Агенция Франс Прес и БГНЕС.

Хлорпикринът е маслено вещество, известно като задушаващо средство, което е било необятно употребявано по време на Първата международна война.

Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите в Съединени американски щати го дефинират като " сътрудник, увреждащ белите дробове ", който може да провокира мощно раздразнение на кожата, очите и дихателната система.

Употребата му е категорично неразрешена от Организацията за възбрана на химическите оръжия, която е органът за използване на КЗХО.

" Използването на такива химикали не е изолиран случай и евентуално е подбудено от желанието на съветските сили да изтласкат украинските сили от укрепените позиции и да реализират тактически триумфи на бойното поле ", съобщи Държавният департамент.

Москва е подписала и утвърдила КЗХО, която не разрешава производството и потреблението на химически оръжия.

" Русия е била и остава ангажирана със отговорностите си по интернационалното право ", твърди Песков в нормалния дух на съветската изразителност.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР