Докато българските и македонските политици търсят финансиране за Коридор №8,

...
Докато българските и македонските политици търсят финансиране за Коридор №8,
Коментари Харесай

Децата на Струмица и Фондация "Българска памет" предложиха идеи за Коридор №8


Докато българските и македонските политици търсят финансиране за Коридор №8, децата на Струмица към този момент имат подготвени планове по какъв начин транспортната връзка сред България и Република Македония ще направи по-близки нашите два народа, съобщи кореспондент на БГНЕС. Македонските възпитаници са насърчени от Фондация „ Българска памет “ на доктор Милен Врабевски, която награди спечелилите от състезанието на тематика „ Перспективите на Коридор №8 “.

В състезанието, който съставлява есе са се присъединили над 35 възпитаници от македонския град Струмица. Те са разграничени в екипи и са създали обособени аспекти на значимия за България и Македония трансграничен план Коридор №8, свързващ Адриатическо и Черно море.

В приветствието си доктор Врабевски дефинира състезанието като най-важния, който досега е провел с децата от Македония. „ Това е най-важният конкурс, който сме правили, той е за изгодите от Коридор №8. Тази вероятност е напълно европейска. Тук няма две отзиви по въпроса по отношение на значимостта, смисъла, стратегическия метод, въобще всичко това, което прави този план основен. Той би могъл да бъде съответно финансиран и да бъде един извънреден късмет за нас “, сподели ръководителят на Фондация „ Българска памет “. Той е визионер и счита, че Коридор №8 не би трябвало да се лимитира единствено в пространството затворено сред Черно и Адриатическо море, а да бъде удължен на север към Молдова и Украйна, където живеят огромни български общности.

Екип №5, който включва четири ученички от гимназията „ Яне Сандански “ от Струмица, завоюва трето място за основаването на апликация, която ще улесни попълването на документи при граничните инспекции. Изработването на плана е лишило три месеца на гимназистките, които бяха облечени с облекла, в които имаше акцент от цветовете на знамената на България и Република Македония. „ Нашата най-голяма цел беше да представим нашата концепция, която съставлява апликация, улесняваща работата на спедиторските компании. Все още ръчно се попълнят всевъзможни митнически декларация и документи “, изясни пред БГНЕС Ева Ангелова. „ С нашата концепция всяка превозена стока може да бъде заявена благодарение на тази апликация. Това е доста елементарно, единствено с един клик на телефона се прави цялата процедура. Няма губене на документи, няма пропуски. Това е огромен прогрес, не се губи никакво време, а то не може да се купи с пари “, сподели тя.

Сред наградените е и Христина Палазова от Екип №1, който стана втори. „ Привлече ни тематиката за Коридор №8, която намираме за доста забавна. Предложението беше от нашата учителка по бизнес Йованка Михайлова. Коридор №8 е опция за развиване на нашата страна, за свързване с нашите съседи и положително съдействие, развиване на туризма “, показа момичето. Тяхната презентация е била фокусирана върху развиването на превоза по Коридор №8. „ За да няма тапи на контролно-пропусквателните пунктове предлагаме да се вкара системата one stop control, т.е. пътуващите стопират единствено на едно място за инспекция “, изясни Христина и добави, че е доста щастлива от успеха.

Награденият преди всичко план носи името „ Коридор 8 – път към съгласие, естетика и респект сред съседите “ на учениците от гимназия „ Яне Сандански “ в гр. Струмица Анета Манева, Теодора Дузлевска и Костаки Кьосев.

За последните 9-10 месеца доктор Милен Врабевски е осъществил няколко начинания с децата от Струмица. Преди това те са писали върху Светите братя Кирил и Методий, 11-а Македонска пехотна дивизия и Никола Вапцаров. „ Въпреки че съм човек с десни убеждения, обръщам внимание и на поета Никола Вапцаров, поради публичния интерес към него и тъй като считам, че трансграничното съдействие би трябвало да включва всичко общо “, съобщи ръководителят на Фондация „ Българска памет “.

След раздаването на премиите, които включваха грамоти, книги и парична награда доктор Милен Врабевски разгласи идната тематика: „ Моят воин от 11-а Македонска дивизия “. Повечето от учениците показаха подготвеност да се включат и в новия конкурс.

На церемонията участваха към 50 посетители от Македония – 35 възпитаници и 15 учители, а също по този начин представители на българските институции – евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев, заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев, Димитър Савов - шеф на дирекция "Национална транспортна политика" към МТИТС, дипломати от посолствата на Македония, Албания, Румъния и други /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР