Докато България се готви да проведе петите си предсрочни избори

...
Докато България се готви да проведе петите си предсрочни избори
Коментари Харесай

Предсрочните избори в Словакия са забранени. Резултатите от референдум могат да променят това

Докато България се готви да организира петите си предварителни избори единствено в границите на две години, в Словакия сходен сюжет за разформироване на Народното събрание е неосъществим. Поне до момента.

В събота милиони словаци гласоподават на народен референдум, с който се оферират промени в Конституцията на страната, които да разрешат провеждането на предварителни избори, оповестява " Асошиейтед прес ".

Решението за осъществяване на референдума беше взето от президента Зузана Чапутова предходната година, откакто три опозиционни партии събраха над 380 хиляди подписа в негова поддръжка. Той беше иницииран от лявата партия " СМЕР " на някогашния министър председател Роберт Фицо, която искаше да зададе на жителите и спомагателен въпрос: " Съгласни ли сте, че държавното управление на Словакия би трябвало неотложно да подаде оставка? ".

Вторият въпрос обаче беше разгласен за противоконституционен от Конституционния съд на страната. Допитването до жителите е по отношение на обстоятелството, че сега главният закон в Словакия не предлага опцията Народното събрание, който се избира за период от четири години, да бъде разпускан даже държавното управление да е паднало и да няма болшинство за сформиране на ново. Така в страната не могат да бъдат провеждани предварителни избори.

За да бъде правно обвързващ, изборната интензивност на референдума би трябвало да бъде повече от 50% в страната, която има население от 5,4 млн. души.

Референдумите в Словакия обаче по принцип приключват с неприятни резултати, като единствено един от тях - този за присъединението към Европейски Съюз, е сполучлив. Останалите се провалят заради липса на изборна интензивност. Очаква се и този референдум да има сходна орис.

Министър-председателят Едуард Хегер съобщи, че не възнамерява да гласоподава, като сподели, че не вижда смисъл.

Решението за осъществяване на референдума беше взето преди съдружното държавно управление на Хегер да падне през декември, откакто загуби вота на съмнение, изискат от опозицията в Народното събрание. Президентът даде на Народното събрание краен период до края на януари да внесе промени в конституцията, които да създадат вероятни реализирането на предварителните избори. Тя изиска през това време кабинетът на Хегер да остане на поста си с понижени пълномощия като служебно държавно управление.

Чапутова желае провеждането на предварителни избори през първата половина на 2023 година Следващите постоянно планувани парламентарни избори в Словакия би трябвало да се проведат едвам през февруари 2024 г.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР