Докато България остава бяло петно на ваксинационната карта на Европа,

...
Докато България остава бяло петно на ваксинационната карта на Европа,
Коментари Харесай

За хиляди европейци ваксините вече са неизбежни

Докато България остава бяло леке на имунизационната карта на Европа, за хиляди европейци имунизациите към този момент са на практика наложителни. Все повече държавни управления прибягват до крайни ограничения в последните седмици на лятото, с цел да надбягат делта разновидността на ковид с интензивно движение на имунизация. В някои страни имунизацията е наложителна за избрани класи, в други коронавирус паспортите стават незаобиколимо затруднение пред ежедневни действия.

Навсякъде сходни ограничения се посрещат с многолюдни митинги, само че от другата страна на разногласието се натрупат данни, че този метод дава резултат. В седмицата откакто президентът на Франция Еманюел Макрон разгласи, че в ресторант ще се влиза единствено с коронавирус паспорт, рекордните 3.7 млн. французи си записаха час за имунизация. А и без значение от протестите, Европейски Съюз реализира над 50% изцяло имунизирано население над 18-годишна възраст, тъй че привилегиите за имунизирани идват в реда на нещата.

 

Ваксинацията - наложителна

 

Една от аргументите за почналите в Гърция митинги е въведената наложителна имунизация за медицинския личен състав и работещите в старческите домове. Тя беше оповестена преди две седмици. Неваксинираните чиновници на старешки домове няма да бъдат допускани на работните си места от 16 август, а медиците имат период до септември да се имунизират. Ваксините към момента не са наложителни за учителите, само че те са призовани да се имунизират до началото на образователната година. Това е единствено началото - в края на предходната седмица държавното управление прокара противоречива смяна, с която делегира права на здравния министър да вкарва наложителна имунизация за още класи. " Няма да затваряме още веднъж цялата страна поради едно неимунизирано малцинство ", разгласи министър председателят Кириакос Мицотакис.

Гърция не е първата с такава мярка и надали ще е последната. Този почин бе първо общопризнат от Италия , която още през април вкара наложителни ваксини за медицинските служащи. Тези, които откажат имунизация, имат избор да бъдат преместени на място, където не рискуват да разпространят вируса или да бъдат отстранени в неплатен отпуск за цяла година.

Франция също вкарва наложителна имунизация за някои класи и хора, които работят с уязвими групи. Здравните служащи имат период до 15 септември да се имунизират. В противоположен случай няма да бъдат допускани на работа и няма да получат заплата. С началото на образователната година през септември стартира имунизационна акция в учебните заведения. " Ваксинацията е въпрос на персонална отговорност, само че също и въпрос на нашата независимост ", разяснява при оповестяването на ограниченията президентът Еманюел Макрон.

Преди десетина дни Унгария също разгласи наложителна имунизация за медицинския личен състав. " Не сме последователи на принудата, само че ще създадем изключение за една област - здравните служащи ", разгласи министър председателят Виктор Орбан.

От октомври всеки, който работи в старешки дом във Англия , би трябвало да е имунизиран. Същото важи и за приходящите чиновници в тези домове, които са изключително едва звено в противоепидемичните ограничения. В момента на Острова към момента текат разногласия с представителните организации на тези чиновници, защото и без тази мярка секторът страда от апетит за фрагменти. Води се полемика и за наложителна имунизация на медицинския личен състав, макар че и в двата бранша делът на имунизираните е висок - при чиновниците в старческите домове да вземем за пример е 78%.

 

С коронавирус паспорт до магазина

 

Втората тенденция на новите ограничения е превръщането на коронавирус документа в коронавирус паспорт. В редица страни човек към този момент би трябвало да има тест или ваксина, с цел да влезе в ресторант, търговски център, бар или всеобща демонстрация като концерт. Засега негативният тест към момента е опция на имунизацията, въпреки че не е въпрос с нараснала компликация какъв брой хора и докога ще устоят да тичат до лабораторията всякога, когато желаят да излязат на ресторант или да влязат в мол.

Тук Англия е една стъпка напред - от края на септември, когато всички пълнолетни жители би следвало да са получили опция да се имунизират, страната ще изисква приключен курс на имунизация при посещаване тук-там с огромно скупчване на хора, като нощните клубове да вземем за пример. Решението на премиера Борис Джонсън провокира огромен ропот, защото съответства във времето с повдигането на всички ограничавания и отварянето на нощните клубове за пръв път от 16 месеца. В случая отрицателният тест няма да важи.

Мерките във Франция не са по-леки, въпреки и да плануват към момента опция имунизацията да се размени с негативен тест. Звучи необикновено, че тъкмо Франция ще предприеме такива стъпки, само че от идващия месец страната ще изисква здравен пропуск за влизане в питейни заведения, заведения за хранене, кафенета и търговски центрове. Такъв пропуск към този момент се желае при посещаване в музеи, туристически забележителности и културни институти и свари куп туристи неподготвени - редица малките екрани демонстрираха репортажи от опашки за проби пред Айфеловата кула.

Здравният пропуск включва нормалните три благоприятни условия - имунизация, негативен тест или доказателство за прекаран COVID-19, само че с цел да насърчи имунизацията френското държавно управление прави тестванията платени (досега те бяха безплатни). Късно в събота Сенатът утвърди предложенията на кабинета, само че направи някои проверки - така наречен passe sanitaire да не важи за откритите тераси на заведенията за хранене и кафенетата, да не се ползва към малолетните и да влезе в действие от септември, а не от идващия месец. Предстои да забележим по какъв начин ще гласоподава Националното заседание (долната камара на парламента).

По съседски е известно, че такива ограничения бяха въведени и в Гърция и Кипър. В Гърция държавното управление даде право на избор сред места единствено за имунизирани и места със разбъркан достъп. В първите от 15 юли позволяват единствено хора с ваксина или с потвърдено преболедуване, само че пък рестриктивните мерки в потенциала са по-леки. При втория вид може да се влезе и с негативен тест, само че пък рестриктивните мерки за запълване на местата са по-строги. Повечето заведения за хранене, питейни заведения, кина, театри и прочие избраха въпреки всичко смесения метод.

В Кипър от предходната седмица се желае коронавирус документ даже за извършване на покупки в супермаркет - клиентите би трябвало да са имунизирани или да имат негативен тест. Дo 31 юли ĸopoнaвиpycният " Бeзoпaceн пpoпycĸ “ (ЅаfеРаѕѕ) e зaдължитeлeн зa вcичĸи мecтa нa oтĸpитo и зaĸpитo, ĸъдeтo cъглacнo здpaвнитe пpoтoĸoли мoгaт дa ce cъбepaт пoвeчe oт 20 дyши. Cepтифиĸaтът yдocтoвepявa вaĸcиниpaнe, пpeбoлeдyвaнe или 72-чacoв тecт. Българи, летували там след въвеждането на разпоредбите, описват, че ресторантьорите постоянно питат за документ, само че рядко го ревизират.

Последната страна, оповестила сходни ограничения, е Италия . От 6 август страната желае коронавирус документ, който там се назовава зелен пропуск, за посещаване на басейни, фитнеси, спортни прояви, концерти, панаири, културни институции като музеи, кина и театри. Нощните клубове остават затворени, а питейните заведения и заведенията за хранене също ще изискват на входа документ. Зеленият пропуск би трябвало да включва най-малко една доза ваксина, преболедуване или негативен тест от последните 24 часа. Той към този момент се изисква за посещаване на женитба или старешки домове.

 

КЪДЕ съдебномедицинска експертиза НИЕ

България е на последно място по имунизация в Европейски Съюз, без късмет да навакса тази нежелана позиция в последните свободни седмици преди началото на новото утежняване. У нас имунизирани с две дози са 16.7% от пълнолетното население, до момента в който в Европейски Съюз този дял е 53.6%. Възрастното ни население е също най-неваксинираното. За сметка на това у нас няма даже и опит за спор има ли потребност от наложителна имунизация за съсловията, които контактуват с най-уязвимите групи. Единственият, който повдига този въпрос, е основният здравен контрольор доцент Ангел Кунчев, само че служебният здравен министър е уверен, че имунизациите би трябвало да бъдат доброволни.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР