Доходите от труд в страната нарастват с двуцифрен темп през

...
Доходите от труд в страната нарастват с двуцифрен темп през
Коментари Харесай

Двуцифрен ръст на заплатите у нас

Доходите от труд в страната нарастват с двуцифрен ритъм през второто тримесечие на 2022 година, регистрира Месечният преглед за развиването на българската стопанска система, оповестен от Министерството на финансите. Средната работна заплата общо в стопанската система се покачва номинално с 13.4% на годишна база.

Текущата динамичност на заплатите се форсира спрямо първите три месеца на годината (9.8% на годишна база) и продължава да компенсира регистрирания растеж на потребителските цени.

В действително изражение обаче междинната заплата, дефлирана с растежа на инфлацията, не се трансформира по отношение на миналата година. Както и през първото тримесечие, водещо значение има повишаването на индикатора в частния бранш на стопанската система (15.4%), само че заплатите в публичния бранш също регистрират интензивен ритъм на напредък от 7.8%. Възходящата динамичност на приходите от труд е подкрепена от съвсем всички действия. Най-висок ритъм на напредък на заплатите има в административни и спомагателни действия (21%), следван от търговия (18%). За разлика от тях, активността с най-нисък напредък на междинната заплата са хуманно опазване на здравето и обществена работа (0.8%)

Анализът регистрира още растеж на кредитирането у нас през второто тримесечие на годината.

В края на юни годишният напредък на заема за частния бранш се форсира до 12.6 % по отношение на 11.2% в края на май. Принос за тази динамичност имат както семействата, по този начин и нефинансовите предприятия в синхрон с позитивното развиване на пазара на труда, частното ползване и износа през второто тримесечие.

Сметките за ток изпревариха ниските заплати

Въпреки към момента слабата капиталова интензивност, растежът на заема на нефинансовите предприятия от началото на годината се форсира, движен главно от овърдрафта. Това демонстрира нарасналото търсене на оборотни средства от предприятията на фона на доста повишените индустриални разноски, заради по-скъпите първични материали и материали. Растежът на заема на бизнеса към края на юни възлиза на 10.6% по отношение на същия интервал на 2021 година, като този на овърдрафта е 22.8% при 5.6% в края на 2021 година
 istock istock
Запазващите се ниски лихви при растяща инфлация способстват за продължаващо високо търсене на заеми от страна на семействата, които се усилват с 14.7% по отношение на юни 2021 година

Увеличение през полугодието има по едно и също време на потребителските заеми (годишен напредък от 13% в края на юни при 12.3% в края на май). Търсенето на жилищните заеми остава високо (с растеж от 18.2% на годишна база), като за последните въздействие оказва и продължаващото повишаване на цените на недвижимите парцели.

Среднопретеглените лихвени проценти по потребителските и жилищни заеми се намаляват  през юни, надлежно до 7.53% и 2.51%, до момента в който тези по нови заеми на нефинансови  предприятия леко се покачват. Средната възвръщаемост на срочните депозити остава на негативна територия, като се намалява до -0.13%, което главно се дължи на лихвените проценти по депозити на бизнеса в евро.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР