817 млн. евро е бюджетът за интервенциите по директни плащания

...
817 млн. евро е бюджетът за интервенциите по директни плащания
Коментари Харесай

817 млн. евро е бюджетът по директни плащания към земеделците в Кампания 2024

817 млн. евро е бюджетът за интервенциите по директни заплащания за Кампания 2024 година От тях над 503 млн. евро е бюджетът по главните, необвързани с произвеждане заплащания, а 203,6 млн. евро по схемите за климата, околната среда и хуманното отношение към животните (т. нар. „ еко схеми “), които се финансират от Европейския фонд за гарантиране в земеделието (ЕФГЗ). Това стана ясно по време на осведомителната акция за директни заплащания 2024 година в град Велико Търново, която беше открита от заместник-министъра на земеделието и храните Таня Георгиева.  

Плащанията за еко схемите се правят на база възможни за подкрепяне хектари при съблюдаване на екологичните практики, избрани в дадената еко скица и при съответната ставка. Еко схемите са доброволни едногодишни задължения и земеделските стопани имат опцията да декларират цялото или част от стопанството си за подкрепяне. Върху една и съща повърхност може да се приложи повече от една процедура, включена в друга еко скица, само че би трябвало да се съблюдава допустимостта на комбинациите, които са посочени в Наредба № 4 от 2023 година за изискванията и реда за подаване на заявки за подкрепяне по интервенции за подкрепяне на повърхност и за животни.

В еко схемата за опазване и възобновяване на почвения капацитет, при поощряване на зелено наторяване и органично торене,  са разграничени междинните и покривните култури, които са на полето в другите интервали. Конкретизиран е  обсега на органичните подобрители на почвата - органични подобрители, органични торове, органо-минерални торове, микробиални торове, растителни биостимуланти и обработен оборски тор.

Преформулирани са екологичните практики по еко схемата за понижаване потреблението на пестициди. При схемата за екологично поддържане на трайните насаждения са допълнени две нови екологични действия за междуредията на трайните насаждения. Включена е опция за поддържането им с естествена растителност и/или мулчиране в междуредията.

Към допустимите за подкрепяне култури по екосхемата за нашарване на отглежданите култури са добавени трайни насаждения, които ще се одобряват за една просвета. За да се облекчат условията към фермерите, делът на главната просвета е повишен до най-много 95%, спрямо 2023 година - 90%.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР