Договорът за конвенционалните въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ) от 1990

...
Договорът за конвенционалните въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ) от 1990
Коментари Харесай

Русия официално се оттегли от ключов договор за въоръжаването сле...

Договорът за стандартните въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ) от 1990 година, подписан година след рухването на Берлинската стена, слага проверими ограничавания върху категориите стандартно военно съоръжение, които НАТО и тогавашният Варшавски контракт могат да разполагат.

 

Договорът имаше за цел да попречи на всяка от страните в Студената война да натрупа сили за бърза атака против другата в Европа, само че беше неизвестен в Москва, защото притъпи преимуществото на Съветския съюз в региона на стандартните оръжия.

 

Русия прекрати присъединяване си в контракта през 2007 година, а през 2015 година приключи дейното си присъединяване в него. Повече от година след пълномащабното навлизане в Украйна, през май президентът Владимир Путин подписа декрет за денонсиране на пакта.

 

Руското външно министерство съобщи, че Русия публично се е отдръпнала от пакта в среднощ - и че договорът към този момент е " история ".

 

Русия съобщи, че стремежът на Съединени американски щати към разширение на НАТО е довел до " намерено заобикаляне " на груповите ограничавания на контракта и добави, че приемането на Финландия в НАТО и кандидатстването на Швеция значи, че договорът е мъртъв. Това е следващ опит на Русия да внуши, че страните в НАТО - и тези, които желаят да бъдат част от отбранителния алианс, нямат право да следват личните си интерси, а би трябвало да се преценяват с нейните, което разумно е надълбоко погрешно и неправилно.

 

Войната в Украйна провокира най-тежката рецесия в връзките на Москва със Запада от дълбините на Студената война. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи през уикенда, че връзките със Съединените щати са под нулата.

 

След като Русия разгласи желанието си да излезе от контракта тази година, НАТО осъди решението, заявявайки, че то подкопава евроатлантическата сигурност.

 

" В продължение на доста години Русия не е изпълнявала отговорностите си по догоора ", съобщи НАТО през юни. " Агресивната война на Русия против Украйна и съучастието на Беларус опонират на задачите на Договора за ДОВСЕ ".

 

Съединените щати и техните съдружници бяха обвързали ратификацията на приспособения през 1999 година ДОВСЕ с осъществяването от страна на Русия на уговорките във връзка с Грузия и Молдова. Русия съобщи, че това обвързване е неправилно.

 

През 2011 година, в отговор на съветското " прекратяване ", което съгласно Вашингтон не е законно според контракта, Съединени американски щати и НАТО прекратиха използването му във връзка с Русия, съгласно Държавния департамент.

 

" Суспендирането " на осъществяването на Договора от страна на Русия от 2007 година насам съществено подкопава проверимостта на Договора, понижава прозрачността и подкопава метода на съдействие в региона на сигурността, които са съществени детайли на връзките сред НАТО и Русия и на европейската сигурност в продължение на повече от две десетилетия ", съобщи Държавният департамент през 2020 година

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР