Договорът с Македония мирише на суров петрол. Тази теза изказа

...
Договорът с Македония мирише на суров петрол. Тази теза изказа
Коментари Харесай

Договорът с Македония мирише на суров петрол според Боян Чуков

" Договорът с Македония мирише на недопечен нефт. " Тази теза изрече пред bTV някогашният посланик Боян Чуков.

Съкоментатор на Чуков беше евродепутатът Ангел Джамбазки. Двамата разясниха пробивът в двустранните връзки сред България и Република Македония с подписания Договор за другарство, добросъседство и съдействие сред двете страни.

 Подписахме контракта за добросъседство с Македония Обновена
Подписахме контракта за добросъседство с Македония

България е първата страна в света, признала Република Македония

Тезата си Чуков разпростра като посочи, че този контракт е " положителна крачка в вярна посока ", само че в документа имало и неразбираеми формулировки.

" За да оценим този контракт е належащо да го сложим в хронологията на други събития в това число и тези в Катар ", разяснява Чуков и заключи, че всичко това мирише на недопечен нефт.

В поддръжка на тезата си Чуков посочи и обещанието, направено от американския президент Доналд Тръмп при неговото посещаване в Европа за доставка на газ. По думите му главният съперник на американският газ е Катар.

" Затова бе ударен Катар ", разяснява Чуков. Той уточни, че в Европа има 26 терминала за връщане на втечнения газ в първичното му положение при транспорт с кораби, което било с 30% по-скъпо. Затова и Брюксел е дал позволение в европейския газов хъб " Балкан " да постъпва и съветски газ.

 Европейски Съюз поддържа контракта за добросъседство с Македония
Европейски Съюз поддържа контракта за добросъседство с Македония

Документът демонстрира решителността на двете страни да преодолеят несъгласията си

Освен това с контракта се дава опция Македония да бъде интегрирана в НАТО и то незабавно. Освен това газопроводът " Опал ", обвързван с Германия, според третия енергиен пакет е бил на 50% празен.

Ангел Джамбазки съобщи, че с подписването на контракта се дава опция за довеждане докрай на Kоридор номер 8, свързващ Бургас и Драч. Евродепутатът уточни, че през септември ще бъде подписан меморандум за съдействие сред шест страни в Грузия.

Джамбазки беше оптимист, че с контракта се отваря нова страница в връзките сред България и Македония. По думите му години наред непознати на България и Македония сили са гледали да държат един приятелски народ разграничен. " Този контракт отваря врата за едно положително бъдеще ", безапелационен бе Джамбазки.

 Министрите на България и Македония: Договорът за добросъседство е исторически миг
Министрите на България и Македония: Договорът за добросъседство е исторически миг

Министрите ни организираха срещи с македонските си сътрудници
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР