Догодина трябва да излезе доклад на Европейската централана банка и

...
Догодина трябва да излезе доклад на Европейската централана банка и
Коментари Харесай

Пеканов разясни ще отложим ли приемането на еврото

Догодина би трябвало да излезе отчет на Европейската централана банка и Европейска комисия, с който да кажат дали страната ни е подготвена през 2024 година да се причисли към еврозоната. Тогава ще бъде суверенно решение на България дали желае да се причисли по-рано или по-късно – решението би трябвало да е на постоянен кабинет “, изясни служебният вицепремиер Атанас Пеканов в предаването „ Лице в лице “ по бТВ.

Следващата седмица ще получим отговор на предложенията си в Плана за възобновяване, за доста от тях към този момент знаем, че ще бъдат признати, увери още Пеканов. За други оферти знаем, че има механически полемики, а за енергетика и господство на закона не престават политически полемики и се чака да бъдат затворени полемиките, добави той.

Вицепремиерът регистрира и, че по отношение на промените, свързани с отчетността на основния прокурор, публичните поръчки и антикорупционните ограничения Министерството на правораздаването е свършило много работа. „ Това са промени, заложени в проекта. За зеления преход ще продължат нелеки договаряния. Индикативната дата за затваряне на въглищните централи е 2038 година, което ще бъде обсъждано и ще желаеме да я удължим до 2040 година, само че тази дата ще би трябвало да одобрена от Народното събрание и също така да забележим каква ще е позицията на европейските институции, които ще желаят по-ранна дата. Именно това са договарянията “, разяснява Пеканов.

Според него ограниченията, свързани със зеления документ, са верни, само че призна, че евентуално е трябвало да има по-дълъг гратисен интервал.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР