ДОчакванията на Европейската комисия е, че страните-членки ще предадат националните

...
ДОчакванията на Европейската комисия е, че страните-членки ще предадат националните
Коментари Харесай

Докога Европа ще ни чака с Плана за възстановяване

Д

Очакванията на Европейската комисия е, че страните-членки ще предадат националните си проекти за възобновяване и резистентност до края на май. Това сподели пред БНР зам.-председателят на ЕНП Зигфрид Мурешан, член на работна група към Европейския парламент, която ще прави оценка националните проекти като разяснява в началото оповестената дата 30 април. Той подсети, че първата страна, която е внесла своя документ, е Португалия, която в този момент е председателстваща.

10 членки към момента не са утвърдили по този начин нареченото „ решение за лични запаси “, което разрешава на Евросъюза да тегли заеми от финансовите пазари. Без цялостна ратификация на това решение във всички 27 страни - по този начин предстоящият Фонд за възобновяване няма по какъв начин да проработи.

Чака се и оценка от Комисията, всяка една от 27-те страни ще би трябвало да потвърди и пред Европейския парламент, че възнамерява да харчи парите, както е заложено. Тази оценка се дава до два месеца, въз основата на това се изготвя утвърждение от Европейската комисия, след което се пускат и първите европари - 13% от контрактуваната сума. Това значи, че при рафификация на всички страни и при утвърждение от Европейска комисия, първите парите на обособените страни-членки може се теглят от финансовите пазари още през юни.

Мурешан изясни, че Европейска комисия в началото е предложила парите да се влагат единствено в две области - екология и цифровизация, само че евродепутатите са добавили още цели.

„ Приехме, че парите би трябвало да се влагат в екологични и цифрови планове, само че също по този начин и за конкурентоспособност и икономическа кохезия - планове, които ще създадат стопанските системи ни по-силни. Създадохме и дирек, наименуван обществена и териториална кохезия - пари, ориентирани към разнообразни категории от популацията, да вземем за пример за възрастните, за модернизиране на старешки домове. Друга посока е институционалната резистентност, в това число държавни институции, които имат потребност от модернизиране и поддръжка, което включва и лечебни заведения. И последният дирек е за младите, за модернизиране на образованието и подготовка на децата да бъдат сполучливи в бъдеще на трудовия пазар. Успяхме да увеличим и предварителното финансиране на плановете. Еврокомисията искаше да отпуска 10% от сумите, а Народното събрание ги усили на 13%. Това значи, че страната ще получи тези 13% сега, в който Еврокомисията утвърди националния проект за възобновяване “, разясни той.

Държавите ще получат парите в бъдеще, в случай че извършват периодите и задачите. В края на всяка процедура Европейският парламент би трябвало да даде мнение, че парите са изхарчени, както би трябвало, и едвам по-късно се превеждат сумите. Има и значима клаузи за бистрота - крайните получатели на европейските средства би трябвало да бъдат обществени, „ с цел да знаем тъкмо кой получава парите най-после “, сподели Мурешан.

Договорена е специфична роля на службата на Европейския съюз за битка с измамите ОЛАФ и на европейската прокуратура, тъй като посредством новия дълголетен бюджет и посредством този нов Фонд за възобновяване и резистентност през идващите години Европейският съюз ще похарчи повече пари от всеки път.

„ И едно е ясно - колкото повече харчим, толкоз по-голям би трябвало да бъде контролът, с цел да може парите да доближат хората в потребност “, добави още той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР