Доброволци ще чистят река Арда от извора до смолянското село

...
Доброволци ще чистят река Арда от извора до смолянското село
Коментари Харесай

Доброволци ще чистят река Арда от извора до смолянското село Смилян



Доброволци ще чистят река Арда от извора до смолянското село Смилян. Начинанието е част от самодейността на Грийнпис за разчистване на водоемите в България " Избери водата ".
Река Арда е извънредно значима както за локалните хора, по този начин и за туристите, посещаващи красивия ни регион. Затова да обединим сили кореняци от арденското корито, запалянковци и туристи от България и чужбина да почистим крайбрежията на реката от самото ѝ начало, е апелът на Facebook събитието с уредник Мариана Баракчиева. Тя е родена в село Смилян и дълги години е живяла в чужбина.

" Преди години взех решение да се върна в България и да се опитам да подредя живота си тук. В момента пребивавам в Смолян. Идеята да почистим река Арда породи преди година, тъй като с другари се разхождаме и всякога се възмущаваме какъв брой отпадък има изхвърлен към реката и по пътеките . Все си мислим - би трябвало нещо да се направи и по този начин организирахме почистването ", сподели за БНР Мариана Баракчиева.

През последните два дни екоентусиастите посетиха учебните заведения в Смилян и Арда и разговаряха с децата, с цел да схванат какво се случва с природата като изхвърлят отпадък на нерегламентирани места. За доброволците ще бъде обезпечено всичко  - ръкавици, чували, храна, настаняване и най-после планинска разходка.

" За първи път го организираме, събираме се в 10 часа тази събота в центъра на село Смилян до читалището, до Музея на фасула и там ще забележим какъв брой хора ще се съберем, ще се разделим на по-малки групи. Всяка група ще стартира от избрана точка от този сектор. Получихме поддръжка от локалния бизнес ", добави Мариана Баракчиева. 

За участниците в почистването е проведена планинска разходка до връх Ком.

 

Цялото изявление можете да чуете в звуковия файл.

 

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР