Доброволци, помагащи при бедствия, ще излизат в платен отпуск?Доброволците, които

...
Доброволци, помагащи при бедствия, ще излизат в платен отпуск?Доброволците, които
Коментари Харесай

Доброволци, помагащи при бедствия, ще излизат в платен отпуск?

Доброволци, помагащи при бедствия, ще излизат в заплатен отпуск? Доброволците , които оказват помощ при пожари, наводнения и други бедствия, към този момент ще излизат в заплатен отпуск при включване в такава акция , а страната ще поема разноските за здравни и обществени осигуровки - това плануват промени в разпоредба на Министерство на вътрешните работи, които ще бъдат прегледани на днешното съвещание на държавното управление. С тях се дава право на юридически лица да образуват, образоват и обезпечават екипировка и застраховка за доброволци, напълно за своя сметка. От друга страна се дава опция на доброволните формирования да се сдружават на териториално или национално равнище, когато имат обща цел.
 

Към момента доброволците, които вземат участие в избавителни действия и битка с бедствията, са длъжни да излязат в неплатен отпуск и да изискат позволение от своя шеф. С измененията в наредбата отпускът става заплатен, а настояването на разрешение отпада, като след вписване на даден човек като доброволец, кметът ще уведомява работодателя му за това.
 
Доброволните формировани я към този момент ще могат да се финансират от юридически лица, като компаниите ще имат право да дефинират началник и заместник-ръководители на тези структури, както и да сортират претендентите за тях.
 

Заради плануваното в Закона за отбрана при бедствия наложително основаване на доброволни формирования в общини с население до 20 хиляди души , които се образоват и обезпечават със профилирана техника, се дават три благоприятни условия за обезпечаването им - пожарен, избавителен или различен автомобил със съответното съоръжение . С промени в друга разпоредба, които също ще бъдат разисквани на съвещанието, се вкарва почасово възнаграждение за доброволците, като часовата ставка не може да е по-малка от минималната часова работна заплата за страната.
 
Доброволците ще имат право на образование и присъединяване в избавителни действия до 80 часа на година, вместо досегашните 10 дни годишно.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР