Доброволци от Пловдив, заедно със съмишленици от Macedonian Game Developers

...
Доброволци от Пловдив, заедно със съмишленици от Macedonian Game Developers
Коментари Харесай

Жени и момичета от Балканите ще мерят сили в разработката на игри

Доброволци от Пловдив, дружно със съидейници от Macedonian Game Developers Association – MAGDA сплотяват старания за Balkan Game Jam Women Edition. Събитието е 24-часов хакатон по образец на Global Game Jam и ще се организира в хибриден формат – онлайн и присъствено в града под тепетата – на 4 и 5 ноември.

Целта на уредниците е да основат платформа, с която да стартират общественост за девойки и дами от балканските страни и района, които се интересуват от разработка на игри. Участниците в хакатона ще работят дружно, без граници, като фокус ще бъде съдействието, заниманието и творчеството, шерването на познания и развиването на умения. Изданието на събитието е ориентирано към дами, с цел да се увеличи интереса им към създаването на игри и с цел да насърчи повече девойки и дами да изберат кариера в игровата промишленост. Една от амбициозните цели на уредниците е да оказват помощ на тези, които желаят да продължат да се занимават с разработка на игри след събитието.
-->
В Balkan Game Jam Women Edition ще вземат участие тимове от разнообразни страни на Балканите. Участниците от Македония ще се включат онлайн, а в България ще могат да преживеят вълнуващото събитие онлайн. То ще се организира на 5 ноември в Технически университет – филиал Пловдив, според от коронавирус обстановката, и е част от програмата на фестивала Sofia Game Night ( https://sofiagamenight.com/ ). Очакват се още участници от Хърватия, Румъния, Сърбия и Албания. Всички участници ще работят цифрово, в платформата Дискорд, даже тези онлайн в Пловдив.

Участниците в хакатона ще бъдат разграничени на тимове и ще имат 24 часа да разработят и показват игра по заложена тематика. Играта може да бъде компютърна, мобилна или настолна, а най-хубавите хрумвания ще получат награди. Всеки тим ще работи с наставник, а присъединяване в Пловдив става с авансово записване ( ). Дигиталният формат на събитието дава опция за включване даже от дребни обитаеми места, както и от други градове.

Участието на дами и девойки в годишния Plovdiv Game Jam се усилва всяка година, което свидетелства за възходящия интерес към промишлеността. Форматът на Balkan Game Jam Women Edition не е ограничителен и в събитието могат да се включат мъже и момчета. Основна цел обаче е да се адресират потребностите на дамите в сферата и да се развие общественост за девойки и дами от балканският район, които се интересуват от създаването на игри и имат потребност от пространство за обмяна на опит и основаване на нови контакти и познанства.

Жените съставляват 47% от всички европейци, които играят видео игри (около 56 милиона), както и 53% от всички мобилни играчи. От друга страна единствено 20,38% от работещите в гейминг промишлеността в Европа са дами. Тези данни, както и неналичието на обособена общественост за развиване, шерване на опит и опция за връзка на интернационално равнище, дава подтик за пускане този план. 

Вдъхновени от сполучливия образец на Global Game Jam, Balkan Game Jam Women Edition е 24-часов хакатон, който ще се организира както онлайн в някои градове из Балканите, по този начин и онлайн през Discord канал. Това ще даде опция за основаване на локални и интернационалните тимове, както и на повече участници от дребни обитаеми места да се включат. Организаторите се надяват, че участниците в пловдивското събитие ще се вдъхновят и ще опитат шанса си и в Plovdiv Game Jam през януари 2023.

Повече информация ще намерите във и на на събитието.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР