Доброволческият екип от сдружение Аварийно спасяване – Пловдив“ се прибра

...
Доброволческият екип от сдружение Аварийно спасяване – Пловдив“ се прибра
Коментари Харесай

При работа на минус 15 градуса: Доброволците ни от Пловдив са герои

Доброволческият екип от съдружие „ Аварийно избавяне – Пловдив “ се прибра в България, откакто към седмица помагаха на потърпевшите от земетресенията в Турция.
„ Пътя до Турция беше 32 часа, там се обикаля 4 дни и половина, по-късно два дни път назад. Бяхме 27 души екип от Националната асоциация на доброволците. Дойдоха двама души от Швеция със избавително куче, лидерът му е българин. Успяхме да идентифицираме и да подадем сигнали за открити живи хора под руините. Потвърдени извадени има 31 души, чакаме удостоверение за още едно момиче “, изясни в „ България заран “ Георги Влайков от сдружението, който бе част от екипа в Турция.
Една от компликациите, с които доброволците ни се сблъскват, са минусовите температури в Турция. През нощта са работили на минус 12-15 градуса. Лагерували са на палатки, били са с персонална екипировка.
„ Другата огромна компликация беше с екипите. За да поддържаме 24-часова действеност ни трябват 5 екипа, аз разполагах с три. Голяма отговорност падна и върху другите двама ръководители на екипи. Пристигайки в края на втория ден, към този момент би трябвало да се търси със специфична техника. Техническата обезпеченост в един миг стартира да играе доста значима роля “, акцентира Влайков.
„ Ние бяхме единствените доброволци в лагера на задграничните спасители от 27 страни. Срещнахме ужасно отношение, всички се отнасяха с нас като с сътрудници, а не като с нелицензиран екип. Видяха, че ние работим на същите смени като тях – 24 часа “, показа още гостът в студиото.
Доброволците ни в Турция са имали застраховки, само че за благополучие не им се наложи да прибегнат до тях. Надяват се най-сетне да бъде признат закон за доброволчеството, който да регламентира целия развой.
„ Хората просто звъннаха по един телефон и отпътуваха. В момента се оправяме с следствията от това. Изпратили сме служебни бележки на всички, които са ни поискали, те са ги показали на работодателите. Някои реагират доста добре, други се чудят. Всичко би трябвало да бъде регламентирано в правна рамка “, разяснява още Влайков.
 
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР