Добросъседските разговори и работната програма, която се изработва и се

...
Добросъседските разговори и работната програма, която се изработва и се
Коментари Харесай

Караджов каза кой е най-важният път за връзка с РСМ

Добросъседските диалози и работната стратегия, която се създава и се следва от двете държавни управления, са това, към което би трябвало България и Северна Македония да се стремят, съобщи министърът на районното развиване Гроздан Караджов в " Още от деня " след взаимното съвещание на двете държавни управления в София.

Най-важният път, който ще ни свърже със Северна Македония, е построяването на автомагистрала сред Дупница и Гюешево, да се продължи в македонска страна, където македонското държавно управление работи върху ускорена рехабилитация на техния път, след Скопие имат по-висок клас път до Албания - през Тирана до Дуръс ще се отвори един доста дълъг кулоар, започвайки на изток от Варна, Бургас, когато приключим с автомагистрала " Черно море ", до София през Автомагистрала " Тракия ", от София по " Струма " до Дупница, а от там до Гюешево, след това Скопие, Тирана, Дуръс - по този начин са свързани Адриатичевско и Черно море, изясни той.

" Това е някогашният кулоар N 8, който през 2014 година отпадна от стратегиите на Европейска комисия, в този момент такава изток-запад ос няма и се разбрахме с министрите от Северна Македония, че ние би трябвало да отидем пред Европейската комисия дружно с албанския министър и да настояваме Европейска комисия да възвърне и финансирането, и вниманието на тъй наречените кулоар " Западни Балкани ", съобщи районният министър.

Засега Северна Македония ще разчита за финансиране на тези планове посредством националния си бюджет и през други механизми за страни, които не са членки на Европейски Съюз, до момента в който България ще разчита за финансиране напълно на Фонда за районно развиване и на стратегиите за транспортна съгласуваност, означи Караджов. И акцентира, че периодите зависят от нашето законодателство.

По думите му, до момента при сегашните закони и периоди минават сред 3 и 5 години преди въобще да извършите първа копка - поради дълги процедури по ОВОЗ, поради дълги процедури на отчуждавания на земята, поради дълги процедури на действане на Подробен устройствен план, поради самото планиране, което е част от капиталовия развой. И пробват да намерят способи да понижат периодите за тези процедури на половина.

Не е блокирано строителството на Автомагистрала " Хемус ", не са спирани градежи на пътища, съобщи министърът на районното развиване Гроздан Караджов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР