Добрич.Украински и румънски изпълнители ще участват в тазгодишното издание на

...
Добрич.Украински и румънски изпълнители ще участват в тазгодишното издание на
Коментари Харесай

Украински и румънски изпълнители ще участват в тазгодишното издание на фолклорния събор „Песни и танци от слънчева Добруджа“

Добрич. Украински и румънски реализатори ще вземат участие в тазгодишното издание на фолклорния събор „ Песни и танци от слънчева Добруджа “ в местността Славната скала край село Дебрене. Това заяви Соня Георгиева, кмет на община Добричка, хазаин на събитието, което ще се организира за 52-ри път на 26 юни, съобщи кореспондентът на Радио „ Фокус ” – Варна .

Самодейци от цялата страна и посетители от чужбина ще показват фолклор в границите на конкурсна стратегия на две подиуми. Повече от половин век фолклорният събор „ Песни и танци от слънчева Добруджа “ заема почтено място в културния календар на добруджанската община и се утвърждава като най-яркото събитие, което се чака с неспокойствие от жителите и гостите на община Добричка. По традиция емблематичният събор се организира в последния съботен ден на месец юни, преди началото на жътвата. От 2006 година фолклорният конгрес е включен в Националния културен календар на България. Тазгодишното издание на събора има трансграничен темперамент, тъй като присъединяване ще вземат сформира, артисти и музиканти от прилежащата добруджанска община в Румъния Хършова. На сцените ще се изявят артисти, танцьори, разказвачи, инструменталисти, фолклорни сформира, групи за национални традиции, оркестри и ансамбли, които извършват достоверен фолклор. Събитието дава опция и за показване на обработен фолклор. Ще бъде проведен конкурс „ Най-красива национална носия “. Изпълнението на всички участници в събора ще се прави оценка от авторитетно жури от фолклористи - композитори, хореографи и етнографи. В деня на празника аграрни производители от разнообразни браншове ще показват своята продукция.
Жулиета НИКОЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР