Добрич. Танцови състави от Хърватска и Северна Македония ще се

...
Добрич. Танцови състави от Хърватска и Северна Македония ще се
Коментари Харесай

Танцови състави от Хърватска и Северна Македония ще се представят във втората вечер на Международния фестивал „Фолклор без граници“ в Добрич

Добрич. Танцови сформира от Хърватска и Северна Македония ще се показват във втората вечер на Международния фестивал „ Фолклор без граници “ в Добрич, съобщи сътрудник на Радио „ Фокус ” – Варна . Националният отбор за албански национални песни и танци в Северна Македония е учреден през 2018 година като специфична културна институция за запазване и разпространение на албанската просвета. Независимо от младата си възраст, съставът набира голяма известност.

В него са включени 20 танцьори, 9 оркестранти и 8 солисти. Ръководител е Шкодран Толай. Самият той е прочут артист тенор, хореограф е Аджим Бафти. Фолклорният отбор „ Tena “ от Хърватска е учреден през 1985 година в град Джаково, за запазване на богатите фолклорни обичаи на страната и на самия град. В „ Тена “ вземат участие към 70 танцьори, музиканти, артисти.

Артистичен шеф е доктор Енрих Мердич, а хореограф Томислав Класан. Специално внимание се отделя на обичайните солови принадлежности като гайди, двойници, самика, сопели и лиерика. Ансамбъл „ Тена “ е взел участие в доста фестивали в Хърватия, цяла Европа и по света, в това число Белгия, България, Франция, Германия, Унгария, Италия, Холандия, Испания, Португалия, Гърция, Мексико, Египет, Китай, Индонезия, Чехия, Словакия, Съединени американски щати. Имат богат репертоар с песни и танци от четирите фолклорни района на Хърватия (Панонски, Алпийски, Динарски и Адриатически).

Изданието се провежда взаимно с Народно събрание ЦИОФФ - България (Международен съвет на уредниците на фестивали за фолклор и обичайни изкуства, асоцииран член на Юнеско). Фестивалът се организира под патронажа на Йордан Йорданов, кмет на Община град Добрич. Във фестивалната стратегия са планувани от 19.00 ч. дефилета от Стара къща до откритата сцена на площад „ Свобода “, където всяка вечер от 19,30 ч. предстоят концерти на танцови сформира. Организатори и домакини припомнят за условието да се съблюдава отдалеченост, съгласно противоепидемичните ограничения.

Жулиета НИКОЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР