Добрич. Сдружение Дишай, Добруджа“ внесе за разглеждане в Общински съвет

...
Добрич. Сдружение Дишай, Добруджа“ внесе за разглеждане в Общински съвет
Коментари Харесай

Сдружение „Дишай, Добруджа“ внесе за разглеждане в Общински съвет - Добрич предложение за подобряване пътната безопасност в града

Добрич. Сдружение „ Дишай, Добруджа “ внесе за разглеждане в Общински съвет (ОбС) - Добрич предложение за възстановяване пътната сигурност в града, съобщи кореспондентът на Радио „ Фокус ” – Варна . На първо място се упорства община и съответните способени органи да обсъдят концепцията за съкращаване на скоростта на придвижване на леки коли в очертанията на жилищните комплекси „ Дружба “ 1,2,3,4, „ Балик “, „ Добротица “, „ Строител “, „ Дунав “, „ Югоизток “, „ Изгрев “ и „ Иглика “ в Добрич. „ Изследванията в народен мащаб демонстрират, че при придвижване с 20 км/ч автомобилът стопира на 2.80 м.

Точно тази скорост е целесъобразна за дребните квартални улички и жилищните зони “, показват от сдружението. Освен това се упорства да бъдат въведени и други правила: транспортното средство да не е паркирано в непосредствена непосредственост до вход или гараж; позволена оптималната скорост до 30 км/ч за останалите улици в града (без тези в обособените жилищни зони и булевардите); зони с позволена оптималната скорост до 50 км/ч. да бъдат булевардите.

В предлагането е посочено още, че са нужни основаване на качествена и трайна отвесна и хоризонтална маркировка в обособените жилищни зони и в другите елементи на града, премахване на пропуските, изключително в жилищните квартали, по осъществяване на Правилника за използване на Закона за придвижване по пътищата и Наредба № 18 от 23 юли 2001 година за сигнализация на пътищата с пътни знаци в град Добрич, постепенна и поредна работа за реновиране на съществуващите подлези, които са извънредно скъпи и ефикасни уреди, само че от години са изоставени и от тях се употребяват едвам 25%, надзор за наложително слагане на нужната напречна маркировка при другите типове ремонт на пътя.

Според членовете и симпатизантите на сдружението би трябвало да се сътвори система за запознаване с разпоредбите за сигурност на придвижването по пътищата с нужните на практика занятия в детската градина и учебните заведения, да се обезпечат от страна на родителите светлоотразителни ленти по облекла, раници, ръце, шапки и други за придвижване в тъмната част на денонощието за децата и учениците. Повишаване броя на средствата за надзор и санкциониране на нарушителите на Закона за придвижването по пътищата и на Наредбата за сигурност на придвижването на Общински съвет Добрич също е измежду листата с оферти. От сдружението показват: „ при изработването на предлагането сме се водили само от максимата, че човешкият живот и здраве са най-важни и е наложително да бъдат предпазени “.

Жулиета НИКОЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР