Добрич. Новият творчески сезон Държавен културен институт - Културен център

...
Добрич. Новият творчески сезон Държавен културен институт - Културен център
Коментари Харесай

Културни ценности, сред които знамето на Райна Княгина, са представени в изложба в Държавен културен институт „Двореца“ в Балчик

Добрич. Новият креативен сезон Държавен културен институт - Културен център (ДКИ-КЦ) „ Двореца “ в Балчик открива с гостуваща галерия на Историческия музей в Панагюрище, съобщи кореспондентът на Радио „ Фокус ” – Варна .

Като галерия, показана в храм, дефинира подредената в Каменна зала експозиция шефът на музея в Панагюрище доцент доктор Атанас Шопов. Публиката има опция до 20 юни, посещавайки Архитектурно-парковия комплекс край морето, да се допре до артефакти, свързани с Априлското въстание и Четвърти революционен окръг, които демонстрират българската държавност. Експозицията съдържа същински реликви, да вземем за пример персоналното оръжие с инкрустации на Райна Княгина, реплики и фотодокументални пана. Постерите описват за будния дух, ерудицията за своето време и отдадеността на националните каузи на редица бележити българи от панагюрския край, богати и образовани за времето си хора. Представена е реорганизация на военна униформа от този интервал и на цивилно облекло. Особен интерес съставлява връхна женска дреха, декорирана с кожа, която по-заможните панагюрки са носели в празнични дни и която локалното население е наричало бонджур от френската дума за добър ден - бонжур. Експозицията съдържа богата сбирка от бойно оръжие от времето на Априлското въстание, част от фонда на музея и друга част, предоставена от Регионалния клуб за исторически възстановки „ Традиция “. Сред забавни артефакти е златно лъвче, което са носели възстаниците.

По време на историческия интервал, показан от изложбата, в Панагюрище е имало 23 златарски дюкяна. Център на композицията на изложбата е достоверното въстаническото знаме на Панагюрски революционен окръг за Априлското въстание, създаденo през 1901 година „ Горда съм, че можем да отбележим 145 години от експлоадирането на Априлското въстание в Архитектурно-парковия комплекс „ Двореца “, в Североизточна България, където сме в дълг към героите на България, които са жертвали живота си “, сподели при откриването на изложбата шефът на ДКИ-КЦ Жени Михайлова. Директорът на Историческия музей в Панагюрище доцент доктор Атанас Шопов напомни думи на Димитър Страшимиров, изречени през 1907 година, които показват, че Априлското въстание е изправило българите на нозе, и на различен негов съвременник - Константин Петкаников, който споделя, че това въстание е направило от българите народ. „ Наистина, в нашия завършек на 20 април ние се поздравяваме с: Честит празник!, тъй като на тази дата ние заявяваме трайно, че ще бъдем политически индивид на европейската сцена “, сподели доцент Шопов. По неговите думи историята е не толкоз взор обратно във времето, тя е по-скоро взор напред в бъдещето и индикатор за това по какъв начин хората ще живеят, тъй като както е известно още от епохата на Ренесанса, в случай че човек не познава корените си, какво бъдеще би градил. И ние би трябвало да свикнем с тези мисли, а не да загърбваме историята “, безапелационен е историкът.

Жулиета НИКОЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР