Добрич. Музика на живо е новият момент в тазгодишното издание

...
Добрич. Музика на живо е новият момент в тазгодишното издание
Коментари Харесай

Музика на живо е новият момент в тазгодишното издание на европейската инициатива „Нощ на литературата“ в Добрич

Добрич. Музика онлайн е новият миг в тазгодишното издание на европейската самодейност „ Нощ на литературата “ - четене на модерна европейска литература, самодейност, която ще се организира през днешния ден в Добрич, съобщи сътрудник на Радио „ Фокус ” – Варна . Организаторите в добруджанския град - Община град Добрич в партньорство с Регионален исторически музей и Регионална библиотека „ Дора Габе “, дават обещание 12 май да се трансформира в словесна и музикална магия.

В „ Нощта на литературата “ в едно от читателските гнезда, паралелно с четенето на текстове, ще има опция да се слушат и съпровождащи музикални тематики. Те ще бъдат изпълнени от Георги Илиев - китара и Николай Петров - контрабас. Двамата музиканти са дългогодишни сътрудници в разнообразни инициативи и групи. Те ще опитат да създадат самобитен музикален „ обков “ и да подплатят текста с тематики от европейски жанрове, типичен мостри за китара и контрабас. Инициативата ще стартира в 17.00 часа и ще продължи до 20.30 часа.

Първото читателско гнездо е Регионална библиотека „ Дора Габе “. Там ще се четат фрагменти от „ Нарисува за децата Вадим Лазаркевич “, създател е Зорница Христова, България. Поколения деца са отраснали с книгите, илюстрирани от Вадим Лазаркевич – художника магьосник. „ Работна Мецана “, „ Гъбарко “, „ Веселите футболисти “ – това са част от емблематичните заглавия, изрисувани с любов и внимание от Лазаркевич. „ Когато стане дума за писателите, техните биографии са добре известни, тъй като оказват помощ на читателя да осмисли по-добре творбите им. При художниците е друга работата, нали? “, показват уредниците.

По случай 125-годишнината от рождението на Вадим Лазаркевич издателство „ Точица “ се заема с нелеката задача да намери информация от архивите и да опише на дребни и огромни за живота му. Резултатът е налице. Зорница Христова повежда читателите на любопитно и ненадейно странствуване из живота и картините, които „ Нарисува за децата Вадим Лазаркевич “. Четец ще бъде Мирослава Демирева, артист в Държавен куклен спектакъл „ Дора Габе “, една от любимките на добричките деца.

Второто читателско гнездо ще бъде в Дом-паметник „ Йордан Йовков “, където ще бъдат показани фрагменти от книгата „ Преображения “. Неин създател е Владимир Мартиновски, Република Северна Македония. В поредицата „ Модерна европейска лира “ на издателство „ Ерго “ към този момент излезе от щемпел книгата с определено на македонския стихотворец Владимир Мартиновски „ Преображения “. Думата „ преображение “ (от гръцкото μεταμόρφωση) значи значително изменение, трансформация. Преображенията в човешкия свят могат да имат както физически, по този начин и духовни измерения – Христовото видоизменение. Владимир Мартиновски е съвременен, концептуален създател – всяка негова книга е подчинена на избрана идея и е надълбоко премислена. Поезията му е ерудитска, естетска и в същото време леснодостъпна. Тя е богата на тематики и хрумвания, в нея съжителстват парадоксалното, необикновеното и елементарното, екзистенциалното и интимното, необхватното и дребното, метафизичното и предметното. Освен това тя е богата и на опити в региона на езика и на графиката и структурата на стиха.

Четец ще бъде Петранка Божкова, публицист и поетеса. Автор е на пет поетични книги и на два документални кино лентата, продукция на Българска национална телевизия: „ Почакай, слънце ” (2003 г.) и „ Да съградиш чешма ”. Има изявления в голям брой профилирани литературни издания – вестници, списания, уеб сайтове. В работата си като публицист приема, че думите са притежател на информация за събития, случки и истории за живота на хората. В света на поезията съгласно нея думите разкриват пейзажите на душата и също описват истории, само че към този момент с превес на страстта, поетичната изразност и асоциативното мислене. Третото читателско гнездо ще бъде в Музея в Градски парк „ Свети Георги “. Там ще бъдат прочетени фрагменти от книгата „ Кварталът “ на португалския публицист Гонсамо М. Тавареш. В „ Кварталът “ са показани 10 жители. Всички носят имената на известни създатели – Пол Валери, Анри Мишо, Бертолт Брехт, Роберто Хуарос, Карл Краус, Итало Калвино, Роберт Валзер, Анри Бретон, Емануел Сведенборг и Томас Елиът. С препратки към стила, умонастроенията и държанието на действителните адаши Гонсало М. Тавареш показва с комизъм и подигравка, от време на време горчива, своето виждане за парадоксите и парадокса в актуалния свят. Множеството интертекстуални връзки и намеци доставят в допълнение наслаждение при деликатно четене на видимо леките и занимателни повествования.

„ Също като селото на Астерикс кварталът е място, където се прави опит за отпор против навлизането на варварството “, споделя създателят. Четец ще бъде Кристина Димитрова, социолог по обучение, работи като обществен възпитател към този момент повече от 20 години в първата обществена услуга в Добрич – Център за обществена рехабилитация и интеграция. Преподава брайл (релефно – точковата система) и компютърна просветеност на слепи и едва виждащи хора. Целта е да съобщи уменията, които е усвоила и утвърдила в течение на времето, и на други деца и възрастни със зрителен недостиг, които желаят да се приспособяват към новите за тях условия на живот. Главни уредници на събитието в България са посолствата и културните институти на европейски страни (EUNIC България и други), Представителството на Европейската комисия в България, Фондация „ Детски книги “.

Жулиета НИКОЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР